Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME

 

10.12.2019

Rok 2019 v zdravotníctve očami Slovenskej lekárskej komory

Rok 2019 v zdravotníctve nemôžeme hodnotiť striktne izolovane. Ide o posledný rok pod taktovkou súčasnej vládnej garnitúry a presadzovania jej zmien aj v zdravotníctve. Preto treba naň pozerať aj trochu inak, komplexnejšie, teda, čo sa podarilo obom ministrom T. Druckerovi a A. Kalavskej počas tohto obdobia.

Hlavne posledné obdobie pod vedením ministerky Andrei Kalavskej nemôžeme, žiaľ, hodnotiť inak, ako obdobie premárnených príležitostí. Všetci cítime, a ekonómovia nás dennodenne o tom presviedčajú, že čas hojnosti sa končí a čaká nás obdobie uťahovania si opaskov. Aj v zdravotníctve. Presne týmito očami sa preto treba pozerať aj na rok 2019. Slovenskému zdravotníctvu nepriniesol vôbec nič, čo by nás oprávňovalo povedať, že prišlo k naštartovaniu nevyhnutných a dlho očakávaných zásadných zmien, ktorých výsledkom by bolo zlepšenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti, vrátane zlepšenia vyhliadok pre nás - zdravotníkov. Naopak, máme pocit, že sa úpadok nášho zdravotníctva zastaviť nepodarilo. Aktuálna nálada v spoločnosti viac-menej kopírovala aj aktuálnu situáciu v zdravotníctve. Na verejnosť sa dostali informácie, ktoré jasne ukázali, kde sa naša spoločnosť nachádza. Kým Threema ukázala v plnom rozsahu a hĺbke, ako funguje naša spravodlivosť, originál nahrávky z Gorily len potvrdil to, čo bola a vlastne stále je príčina kontinuálneho poklesu nášho zdravotníctva od roku 2006 až po súčasnosť. Niektorých z nás stále môže držať pocit, že sme ešte neklesli na úplné dno, napriek tomu, že každým volebným obdobím sa len prehlbuje naša apatia i strata nádeje, že príde niekto, kto vie, môže a skutočne dokáže prinavrátiť zdravotníctvo pacientom a nám, zdravotníkom lepšie podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Buďme však konkrétnejší. Rok 2019 bol už tradične charakterizovaný nedostatočným rozpočtom potrebným na zvýšenie úrovne, eventuálne aspoň zastabilizovanie rezortu. Dlhodobo nám chýba jasná vízia reálneho smerovania zdravotníctva, absencia štandardov, vytvorenie a implementácia nového, aktuálneho zoznamu zdravotných výkonov. Ani v tomto roku sa nepodarilo zastaviť prehlbujúci sa nedostatok zdravotného personálu nielen v nemocniciach, ale predovšetkým v ambulanciách primárnej a špecializovanej zdravotnej starostlivosti. O kontrole a efektívnom využívaní finančných prostriedkov sa naďalej len pekne a pútavo rozpráva.

Na druhej strane sa rok 2019 niesol i v znamení súboja, a to nielen politického, o stratifikáciu nemocníc, ktorú by sme pokojne mohli charakterizovať aj ako „optimalizovanie“ podnikania finančných skupín v zdravotníctve. V žiadnom prípade však nie ako zmenu v prospech pacientov a zdravotníkov. Ministerstvo zdravotníctva SR spolu s hlavnými odborníkmi v tomto návrhu dobrovoľne upustilo od kontroly a zodpovednosti sieťotvornej funkcie v prospech zdravotných poisťovní. Sme radi, že aj zásluhou SLK sa podarilo presvedčiť odbornými argumentami aspoň časť politikov o nevykonateľnosti tohto zákona v prospech pacientov. A tak „stratifikácia nemocníc“, ktorá bola len ministerkou Kalavskou a pár poslancami mediálne propagovaná ako prínos pre budúcnosť slovenského zdravotníctva, zostala v predloženej podobe, postavenej na zjavne nesystémových opatreniach, nateraz, chvalabohu, v šuflíku.

Uvedomujeme si však, že slovenské zdravotníctvo si už akútne vyžaduje komplexnú reformu. Všetci cítime, že od politikov ju už asi čakať nemôžeme. Toto bol aj dôvod rozhodnutia SLK nespoliehať sa každé 4 roky na plané, ľúbivé, ale nereálne sľuby politikov, ale v spolupráci s ďalšími odborníkmi pripraviť takú reformu zdravotníctva, ktorá bude reflektovať jeho súčasný stav i víziu, kam chceme naše zdravotníctvo dostať a aké ho chceme mať. Určite sa to viacerým bude zdať nereálne, ale všetci tí, ktorí ako tak rozumieme slovenskému zdravotníctvu vieme, že inej cesty už niet.

V tejto chvíli nám ale nezostáva nič iné, než s očakávaním a vierou hľadieť na rok 2020, na novú vládu, na budúcnosť slovenského zdravotníctva.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK

 

10.12.2019

Vyjadrenie a odpovede Slovenskej lekárskej komory na otázky Hospodárskych novín týkajúce sa PN-iek

Ako hodnotíte vzrastajúci stav počtu PN v uplynulom čase?

Zaujímavé by bolo v tejto súvislosti poznať najmä diagnózy zväčšujúceho sa počtu PN, ako aj to, či je to navyšovanie paušálne vo všetkých regiónoch Slovenska rovnaké, alebo niektoré z nich sú výrazne dominantné. Niečo môžeme pripísať väčšej chorobnosti, ale to asi nebude jediný dôvod.

Akým spôsobom sa riešia stavy zneužívania PN? Ako sa proti tomuto bojuje?

Jediným spôsobom riešenia zneužívania PN je dostatočná kontrola. Ďalšie opatrenie je správne nastavenie výhod zamestnanosti a teda riešenie makro i mikroekonomických vplyvov hospodárstva nášho štátu, ako i ochrany zamestnancov pred ich zneužívaním. Veľmi dôležité je aj nastavenie vzťahov zamestnanec - zamestnávateľ.

Ak sa však zaujímate o chorobnosť obyvateľov, tak určite najväčší význam má prevencia ochorení, ako i čo najskoršia správna liečba už vypuknutého ochorenia, a samozrejme, správna ochrana pri práci a jej dodržiavanie.

Čo hrozí lekárom, ktorí vystavia falošnú PN v prípade preukázania tohto pochybenia?

Ak lekár nesprávne potvrdí PN (vystaví falošnú PN) je povinný nahradiť Sociálnej poisťovni neprávom vyplatenú nemocenskú dávku. Ak za týmto účelom lekár falšuje zdravotnú dokumentáciu alebo zámerne vyhotoví nepravdivú zdravotnú dokumentáciu, dopúšťa sa trestného činu falšovania a vyhotovenia nepravdivej zdravotnej dokumentácie. Sociálna poisťovňa podávala v takýchto prípadoch aj trestné oznámenia pre spáchanie trestného činu podvodu.

 

3.12.2019

Vyjadrenie a odpovede Slovenskej lekárskej komoty na otázky Zdravotníckych novín týkajúce sa krížového vlastníctva

Z predvolebných vyhlásení sa zdá, že pod "krížovým vlastníctvom" by sme si mali predovšetkým predstavovať to, že je potrebné zákonom zakázať, aby boli koncovým užívateľom výhod z činností zdravotných poisťovní a zdravotníckych zariadení tie isté osoby. Zjednodušene, aby neboli zdravotné poisťovne a zdravotnícke zariadenia vlastníctvom rovnakých osôb. Táto iniciatíva smeruje proti vlastníckym vzťahom finančnej skupiny Penta. Otázka "krížového vlastníctva" však môže byť postavená omnoho širšie a to z pohľadu subjektov, ktoré sú konečnými užívateľmi výhod, u ktorých bude zakázané tzv. krížové vlastníctvo, ako aj z pohľadu zdravotníckych zariadení, ktorých záujmy sa môžu "krížiť", napr. nemocnica a SVALZ-ové pracoviská, lekárne. Je dôvodné sa domnievať, že sa takýto návrh stretne s neprekonateľnými ústavnými prekážkami.


Určite by sme našli dosť dôvodov prečo je dobré zrušiť "krížové vlastníctvo", aj prečo ponechať "krížové vlastníctvo".

Slovenská lekárska komora je toho názoru, že v súčasnosti populárna téma "krížového vlastníctva" je len jednou z predvolebných tém, ktorej realizácia po voľbách do NR SR upadne do zabudnutia predovšetkým v dôsledku legislatívnych prekážok. Keby sa aj podarilo, aby takýto zákon uzrel svetlo sveta, mal by natoľko obmedzené možnosti zásahu do vlastníckych vzťahov, že by nebolo problémom tieto prekážky obchádzať. Je preto namieste sa domnievať, že prijatie zákona zakazujúceho "krížové vlastníctvo" by malo len minimálne, alebo žiadne legislatívne dopady.

Za hlavný problém slovenského zdravotníctva komora považuje neschopnosť štátu reálne ovplyvňovať a kontrolovať nakladanie s verejnými prostriedkami občanov. Verejné zdravotné poistenie a predovšetkým zabezpečenie (nákup) zdravotnej starostlivosti štát odovzdal zdravotným poisťovniam, ktoré svoju úlohu nezvládajú, resp. ju vykonávajú nie v prospech pacienta, ale vo svoj vlastný prospech. Komora je toho názoru, že slovenskému zdravotníctvu neprospievajú "zásadné reformy typu stratifikácia", ktoré sú len čiastkovými, drobnými zmenami v nefungujúcom trhovom zdravotníctve. V čase, keď je stále viac zrejmé, že slovenské zdravotníctvo trpí na diagnózy, ktoré ho čoraz viac približujú k infarktu, môže obrat k lepšiemu priniesť iba zásadná zmena pravidiel nakladania s prostriedkami verejného zdravotného poistenia, prevzatie zodpovednosti štátu za naplnenie siete zdravotníckych zariadení a zabezpečenie prístupu občanov k zdravotnej starostlivosti bez doplatkov za to, čo už raz zaplatili formou zdravotného odvodu, a v reálnych časových lehotách. Štát si v záujme svojich občanov musí priznať chybu, ktorú spravil, keď sa zbavil zodpovednosti za verejné zdravotníctvo a opäť prevziať zodpovednosť a dosiahnuť jeho plnú kontrolu.

 

27.11.2019

Reakcia SLK na odporúčanie LOZ, aby lekári nepodpisovali súhlasy na služby v roku 2020

Slovenská lekárska komora už dlhšiu dobu so znepokojením vníma situáciu v súvislosti s nedostatkom zdravotníckeho personálu už nielen v ambulantnej sfére, ale v poslednom období aj v ústavnej zdravotnej starostlivosti. Z oddelení a kliník sa čoraz viac vytrácajú skúsení lekári, ktorí by mali a mohli byť vzorom a oporou pri výchove našich mladých kolegov. SLK aj LOZ na tento problém poukazujú už niekoľko rokov, žiaľ, bez adekvátnej reakcie a návrhov riešenia zo strany kompetentných.

SLK vidí zmysel v návrhu LOZ stabilizovať kľúčových lekárov na oddeleniach slovenských nemocníc formou diferenciácie miezd podľa odpracovaných rokov. Je veľkou škodou pre slovenské zdravotníctvo, že pani ministerka dostatočne nedocenila tento problém a rokovania medzi oboma subjektami (LOZ a ministerstvom) ostali na mŕtvom bode.

Na jednej strane nás mrzí, že sa situácia vyhrotila až natoľko, že LOZ odporúča všetkým nemocničným lekárom nepodpisovať súhlasy na služby na rok 2020, na druhej strane však musíme skonštatovať, že je to len dôsledok neriešenia tohto problému slovenského zdravotníctva.

Slovenská lekárska komora preto plne chápe a aj podporuje kroky Lekárskeho odborového združenia, ktoré, dúfajme, povedú k zlepšeniu situácie v slovenskom zdravotníctve, a to nielen ohľadom personálneho zabezpečenia našich nemocníc.

 

12.11.2019

Slovenská lekárska komora reaguje na petíciu za odvolanie prednostu gynekológie doc. Záhumenského

Slovenská lekárska komora so znepokojením vníma udalosti posledných dní, ktorých vyústením sú zjavne neprimerané kroky vo vzťahu k osobe prednostu gynekologickej kliniky ružinovskej nemocnice doc. MUDr. Jozefa Záhumenského, PhD.. Je absolútne neprijateľné, aby bol lekár alebo ktokoľvek iný, za svoje verejne prezentované odborné tvrdenie odvolávaný petíciou laickej verejnosti.

Nemôžeme z profesionálneho, odborného, ani ľudského hľadiska tolerovať petičné aktivity Aliancie za rodinu na odvolanie doc. MUDr. Záhumenského z jeho funkcie len preto, že verejne vyjadril odborný názor, s ktorým sa stotožnila i Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť.

Poslaním a hlavným pilierom činnosti Slovenskej lekárskej komory (SLK) ako stavovskej organizácie, ktorá zastupuje takmer 24-tisíc registrovaných lekárov je obhajovať odbornosť výkonu lekárskeho povolania a prostredníctvom nich chrániť zdravie a životy našich občanov.

 

12.6.2019

Slovenská lekárska komora odmieta účelové vyjadrenia ministra práce Jána Richtera, ktorý deň potom, ako sme ho vyzvali na odstúpenie, prostredníctvom svojho hovorcu odkázal, že sa vždy snažil lekárom pomôcť v kauze protizákonných platieb za licencie L1A. Trváme na tom, že minister práce, sociálnych vecí a rodiny by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Celé tri roky totiž neprejavil osobnú zainteresovanosť zvrátiť nespravodlivý právny stav voči lekárom.

Celé vyhlásenie si môžete prečítať TU

 

16.5.2019

Prezident SLK reaguje na kauzu časeniek v Považskobystrickej nemocnici

Manažovanie pacientov lekárom pokladá prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár v tejto súvislosti za vedľajší problém. "Najväčší problém je, že pacienti sa nevedia dostať do nemocnice, k obvodnému lekárovi, najhoršie je to však so špecialistami. Je ich absolútny nedostatok a nikto sa týmto problémom nezaoberá," hovorí Kollár. Slovensku podľa neho chýbajú nielen neurológovia, ale aj kardiológovia, dermatológovia či všeobecní lekári, súčasná generácia je prestarnutá a noví neprichádzajú. ,,Nerobíme túto profesiu dostatočne atraktívnou pre ľudí, aby ju študovali a vykonávali na Slovensku. Musíme zatraktívniť nielen pracovné prostredie, ale aj štúdium a ich uplatnenie po ukončení školy, s tým úzko súvisí aj financovanie," nazdáva sa Kollár.

Celý článok nájdete na:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/512098-video-casenka-v-povazskobystrickej-nemocnici-moze-stat-aj-50-eur/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

 


15.5.2019

Prezident SLK reaguje na medializované informácie k problémom ukrajinských lekárov na Slovensku

Slovenská lekárska komora dlhodobo upozorňuje na skutočnosť, že slovenské zdravotníctvo má akútny nedostatok lekárov, ktorý je potrebné urgentne a hlavne systémovo riešiť. Vieme si preto predstaviť aj silnejší vplyv a vstup lekárov a sestier z tretích krajín do nášho zdravotníctva, ktorý však musí mať jasné pravidlá. Cieľom legislatívnej úpravy platnej od 1. januára 2016, ktorá zaviedla povinnosť pre lekárov z tretích krajín absolvovať odbornú a jazykovú skúšku, bolo zosúladenie európskej a slovenskej legislatívy, ktorá má zaistiť bezpečnosť slovenských pacientov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Vďaka nemu sa dostávajú do našich nemocníc odborne, ale i jazykovo pripravení zahraniční lekári. Úroveň vzdelávania na lekárskych fakultách v tretích krajinách je rôzna, čo dokazujú aj medializované vyjadrenia lekárov z týchto tretích krajín. Podľa nich niektoré študijné lekárske programy v zahraničí nie sú v rozsahu všeobecného lekárstva, tak ako na Slovensku, ale ich obsah a rozsah je zameraný len na niektorú špecializáciu. Slovenská lekárska komora považuje za nevyhnutné, aby naši slovenskí pacienti mali zabezpečenú zdravotnú starostlivosť kvalifikovanými lekármi, ktorí spĺňajú všetky podmienky výkonu povolania lekára v zmysle platnej legislatívy. Disponujeme totiž viacerými informáciami, že lekárske povolanie u nás vykonávajú aj lekári bez splnenia zákonom stanovených podmienok na výkon povolania. A to pochopiteľne najmä v regiónoch, ktoré najviac trpia nedostatkom lekárov. 

Čo sa týka návrhu zavedenia ročnej stáže pre lekárov z tretích krajín, ktorá by mala platiť od septembra, pri jej konštituovaní je nevyhnutné nastaviť jasné pravidlá, ktoré budú definovať najmä v ktorých nemocniciach (mali by to byť fakultné a univerzitné nemocnice) sa majú zahraniční lekári na výkon povolania na Slovensku pripravovať, či podmienky a náplň formy študijnej praxe. Po absolvovaní stáže a úspešnom absolvovaní odbornej skúšky by mohli následne vypomáhať a byť kvalitnou posilou aj v malých nemocniciach naprieč celým Slovenskom, v prospech našich pacientov. 

Stále si však myslím, že v prvom rade by sme sa mali snažiť o to, aby naši, mladí slovenskí lekári - absolventi našich lekárskych fakúlt - neodchádzali do zahraničia, ale naopak, aby získavali prvé skúsenosti a neskôr aj ďalej pracovali v našich nemocniciach. 

MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory

 


26.4.2019

Prezident SLK po stretnutí s rodičmi, ktorí prišli o svoje deti: Ťaháme za jeden koniec

Na nedávnom (26.4.2019) stretnutí prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára a rodičov, ktorí prišli o svoje deti pochybením lekárov, resp. zdravotníckeho personálu, sa hovorilo predovšetkým o zodpovednosti, etike, navrhovaných zmenách, ktoré by eliminovali pochybenia tých, ktorí majú v rukách naše životy, i o tom, ako zlepšiť vzťah pacient-lekár.

„Ak preukázaným pochybením lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka dôjde k takejto tragédii, mal by za to niekto niesť zodpovednosť. Každý, kto zanedbal svoje povinnosti, mal by za svoje konanie znášať aj adekvátne následky. A predovšetkým, ak ide o život pacienta. Je veľmi dôležité, aby sa všetky pochybenia, ktoré smerujú k nesprávne poskytnutej zdravotnej starostlivosti, objektívne vyšetrili a bola vyvodená zodpovednosť. Ale na vynášanie súdov tu máme iné orgány.

Slovenská republika je jedna z mála, ak nie jediná, ktorá z okolitých krajín nemá zakotvené povinné členstvo lekárov v lekárskej komore. Takže v rámci nejakých ďalších disciplinárnych krokov v týchto prípadoch je naša komora v podstate bezzubá. Nemá dostatočné právomoci ani možnosti na to, aby mohla voči všetkým lekárom, ktorí vykonávajú povolanie na Slovensku, uplatňovať disciplinárne opatrenia. Napriek tomu, že SLK má svoj vlastný deontologický kódex, ten platí len pre členov komory a nie pre všetkých lekárov.

Slovenská lekárska komora je a bude garantom etiky našich lekárov, ale v súčasnej situácii môžeme len apelovať na to, aby sa lekári správali v súlade s týmto kódexom, ako i dodržiavaním zákonov. Navrhol som, aby sme spoločne hľadali riešenia, ktoré by boli jednak prevenciou – aby sme podobné prípady v budúcnosti nemuseli riešiť - ale aj odsúdením tých, ktorí kazia meno nášho lekárskeho stavu. Samozrejme, všetci by sme privítali zmenu zákona o stavovských organizáciách. Zhodli sme sa v jednom – vzťah lekár a pacient musíme znovu dostať do roviny vzájomnej úcty, rešpektu a pokory. A to z obidvoch strán. Dohodli sme sa na pokračovaní ďalšieho dialógu.“

MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory

 


12.04.2019

Vyjadrenie Slovenskej lekárskej komory k vyjadreniam Asociácie nemocníc Slovenska

K otázke, ktorú prerokovalo vedenie Asociácie nemocníc Slovenska na mimoriadnom rokovaní minulý týždeň – okrem iného žiadajú zakotviť do zákona povinnosť súkromných lekárov vykonávať ústavnú pohotovostnú službu, a to v súvislosti s kritickým stavom personálu v nemocniciach. Čo na túto iniciatívu hovorí SLK?

„Povinnosťou každého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti je personálne zabezpečiť svoju činnosť v súlade s povolením na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenská lekárska komora chápe, že problémy, ktoré v súčasnosti riešia „malé nemocnice“, sú dôsledkom ignorácie štátu riešiť nedostatok zdravotníckych pracovníkov. Je však potrebné poukázať na to, že to nie je problém iba malých nemocníc, ale aj univerzitných nemocníc a špecializovaných ústavov, ako aj samotnej ambulantnej sféry. Pri súčasnej pracovnej zaťaženosti (aj vďaka neustále pribúdajúcej administratíve) ambulantných lekárov je návrh ANS nielen právne, ale predovšetkým vecne nerealizovateľný. Ide o pokus riešiť limity dané Zákonníkom práce pre zamestnancov malých nemocníc uložením povinnosti poskytovateľom ambulantnej zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na rozsah ich činnosti a zaťaženie ich zdravotníckych pracovníkov. Paradoxom v čase aktuálne hroziaceho kolapsu pri zabezpečení ambulantnej zdravotnej starostlivosti je, že samotná ANS dala ešte koncom roku 2018 a začiatkom roku 2019 verejné vyhlásenie, že jej nemocnice budú suplovať aj poskytovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti. A dnes, po uplynutí troch mesiacoch, ANS konštatuje, že nemá ani dostatok lekárov na zabezpečenie ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Takáto povinnosť by mohla, alebo skôr s istotou by viedla k tomu, že by ambulantní poskytovatelia museli prijímať zamestnancov len preto, aby si splnili takúto zákonnú povinnosť. Pri súčasnom nedostatku zdravotníckych pracovníkov by sa teda iba problém malých nemocníc preniesol na ramená ambulantných poskytovateľov.

V neposlednom rade je potrebné predložený návrh ANS odmietnuť i z dôvodu zjavnej protiústavnosti navrhovaného zákonného riešenia. Ukladalo by totiž povinnosť jednému súkromnému subjektu poskytovať zdravotnú starostlivosť v prospech iného súkromnému subjektu, resp. riešiť splnenie zákonnej povinnosti jedného poskytovateľa uložením povinnosti jej plnenia inému súkromnému subjektu.“

Spomínaný návrh vedenia ANS môžeme chápať aj ako snahu majiteľov súkromných malých nemocníc vyriešiť takýmto spôsobom problém, ktorý bol práve z ich strany dlhé roky ignorovaný. Problém, na ktorý Slovenská lekárska komora i Lekárske odborové združenie upozorňujú už viac ako 10 rokov, sa zrazu stáva otázkou prežitia niektorých, hlavne súkromných nemocníc. Ak by tieto organizácie (SLK, LOZ) dostali väčšiu podporu práve v čase, keď sa organizovali veľké protestné akcie (2006 a 2011), ktoré mali stabilizovať slovenských lekárov na Slovensku, vrátane ich väčšieho prírastku prichádzajúceho z lekárskych fakúlt, situácia vôbec nemusela dozrieť do tohto štádia.

Som presvedčený, že výsledkom takéhoto postoja ANS by bolo to, že dnes by sme nemuseli hľadať už spomínané nerealizovateľné riešenia.

Vyjadrenie ku kritike z úst prezidenta ANS, citujeme: „SLK vôbec nepozná kritickú personálnu situáciu v malých a stredných nemocniciach a v súčasnosti zastupuje skôr ambulantný sektor ako nemocničných lekárov“. 

„Slovenská lekárska komora už roky bije na poplach, nielen v súvislosti s nedostatkom lekárov na všetkých úrovniach, ale i nedostatkom stredného zdravotníckeho personálu. Je rovnako dobre oboznámená so situáciou a problémami nemocničných, ako i ambulantných lekárov a na rozdiel od iných organizácii sa snaží riešiť veci komplexne. Myslíme si, že aj postoj SLK vo veci potreby výstavby nových nemocníc, vrátene riešenia problému novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave to potvrdzuje. Nedá mi však nespomenúť, že v čase, keď Lekárske odborové združenie spolu s komorou bili na poplach a usilovali sa zabezpečiť primeranejšie pracovné podmienky a financovanie nielen pre lekárov, ale i ostatných zdravotníckych pracovníkov, zostali v snahe i konštruktívnej kritike úplne osamotení. Možno práve vtedy sme potrebovali pomoc a podporu aspoň od Asociácie nemocníc Slovenska, keď už nie od vlády SR. Práve vtedy sme očakávali väčší nadhľad, ako i triezvejší pohľad do budúcnosti. Možno by sme tak dnes nemuseli hľadať absolútne neštandardné a nereálne riešenia.

A už vôbec by sme nemuseli hľadať cesty, ako obísť Zákon z roku 2016, ktorý hovorí o „absolvovaní odbornej skúšky pre lekárov z tretích krajín“. Práve jeho prijatím sme dokázali zaistiť bezpečnosť slovenských pacientov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti aj od týchto lekárov, ktorí sa vďaka tomuto – komorou presadenému zákonu - dostávajú do našich nemocníc jazykovo, ale hlavne odborne pripravení. Nemôžeme si predsa dovoliť, aby našich občanov ošetroval a liečil akýkoľvek lekár, o ktorom nevieme, akými odbornými vedomosťami, skúsenosťami a absolvovanou školou disponuje. Ignorovať toto by bol absolútny diletantizmus. Komora v žiadnom prípade nepodporí takéto antisystémové zmeny a bude určite vystupovať proti takýmto riešeniam.

Na druhej strane veľmi dobre rozumieme, že slovenské zdravotníctvo má svoje problémy, a to predovšetkým personálne, a tieto je potrebné riešiť. Vieme si preto predstaviť aj silnejší vplyv a vstup lekárov a sestier z tretích krajín do nášho zdravotníctva, ktorý však musí mať jasné pravidlá. Sme za to, aby sa napríklad aj ukrajinskí lekári pripravovali 12 mesiacov vo vybraných nemocniciach, ktoré zabezpečujú vzdelávanie (fakultné a univerzitné nemocnice) formou študijnej praxe a následne by po tejto príprave absolvovali odbornú skúšku. Po jej úspešnom absolvovaní by mohli vypomáhať a byť kvalitnou posilou aj v malých nemocniciach naprieč celým Slovenskom, v prospech našich pacientov..

Stále si však myslím, že v prvom rade by sme sa mali snažiť o to, aby naši, mladí slovenskí lekári- absolventi našich lekárskych fakúlt - neodchádzali do zahraničia, kde sa ľahšie dostali a dostávajú ku kvalitnému absolvovaniu špecializačného štúdia. Naopak, aby získavali prvé skúsenosti a neskôr aj ďalej pracovali v našich nemocniciach. Pretože teraz to vyzerá tak, že síce necháme medikov vyštudovať, ale keď sa z nich stanú lekári, akoby nás už nezaujímali. A to je nielen veľká škoda, ale dovolím si tvrdiť, že neodpustiteľné.“

MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory

 


14.3.2019

Vyjadrenie Slovenskej lekárskej komory ku "kubánskym špecialistom"

Slovenská lekárska komora nemá žiadne bližšie informácie o „kubánskych špecialistoch“, ktorí na Slovensku aplikovali liek Heberprot-P určený na liečbu diabetickej nohy. Komora v súvislosti s aplikáciou lieku Heberprot-P a pôsobením „kubánskych špecialistov“ zdravotníckych zariadeniach v Slovenskej republike nevydávala žiadne povolenia, registrácie ani licencie. Komora nemá žiadne informácie či „kubánski špecialisti“ v našich zdravotníckych zariadeniach poskytovali zdravotnú starostlivosť, v akom rozsahu a na základe akého právneho postavenia. Aplikácia lieku Heberprot-P na území Slovenskej republiky bola podľa medializovaných informácií organizovaná a riadená ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky.

 


11.3.2019

Vyjadrenie Slovenskej lekárskej komory k využívaniu doplnkových ordinančných hodín

Slovenská lekárka komora má vedomosť, že doplnkové ordinačné hodiny sa využívajú len vo veľmi obmedzenom počte a ťažko povedať, čo je základnou príčinou. Podľa nášho názoru však môže byť za tým v prvom rade to, že lekári sú dosť vyťažení aj počas „normálnych“ ordinačných hodín. Sú stále viac a viac zaťažovaní nielen zvýšeným počtom pacientov, ale v poslednom čase aj stále sa hromadiacou administratívou. A doplnkové ordinačné hodiny sú nielen o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ale aj o navýšenej administratíve, čo môže byť aj základným faktorom toho, že o ne dnes ešte nemajú lekári až taký záujem.

Napriek tomu si myslíme, že schválené doplnkové ordinačné hodiny sú určite prínosom, lebo dávajú možnosť ako pacientovi tak aj lekárovi po vzájomnej dohode ich využívať. Dnes ešte nie sú podmienkou, ale možnosťou. A alternatívou pre lekára i pacienta na ceste k nadštandardu.

Predpokladáme, že príchodom ďalších lekárov a tým získania väčšieho priestoru i času na pacienta by sa doplnkové ordinačné hodiny mohli stať atraktívnejšími a dostupnejšími.

MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory

 


26.2.2019

Stanovisko prezidenta SLK, MUDr. Mariana Kollára k návrhu nového trestného činu - Falšovanie a pozmeňovanie zdravotnej dokumentácie

Mylné údaje, skreslenia, interpretácie zdravotného stavu a podobne sa vyskytujú v zdravotnej dokumentácii všade vo svete. Treba si uvedomiť, že časť zdravotnej dokumentácii tvorí subjektívna anamnéza pacienta, t.j. časť zápisu do zdravotnej dokumentácie zachycujúca to, čo lekárovi alebo inému zdravotníckemu pracovníkovi povie pacient, ktorý nemusí lekárovi alebo inému zdravotníckemu pracovníkovi povedať pravdu. Takisto časom s pokračujúcou diagnostikou pacienta sa zápis z prvotného vyšetrenia pacienta môže ukázať ako nepravdivý. Ďalej poukazujeme na to, že pojem podstatné skutočnosti uvedené v skutkovej podstate trestného činu je už sám osobe neurčitý a v medicíne sa jeho neurčitosť ešte prehlbuje. Názor dvoch lekárov, alebo iných zdravotníckych pracovníkov na konkrétnu vec môže byť odlišný a môže byť odlišný aj ich názor, čo je pre daný prípade podstatné, čo je menej podstatné, alebo až nepodstatné. Obdobné platí aj na neurčitý pojem hrubo skresľujúca. Vzhľadom k tomu zastávame názor, že znenie skutkovej podstaty trestného činu ponecháva priestor na pomerne nejasný extenzívny výklad, čo zásadným spôsobom zasahuje do právnej istoty lekárov a zdravotníckych pracovníkov, v dôsledku čoho môže odrádzať od výkonu zdravotníckeho povolania.

Máme tiež za to, že predložený návrh povedie k výraznému zvýšeniu podávania neopodstatnených trestných oznámení na zdravotníckych pracovníkov. Zo štatistiky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou SR vyplýva, že len malé percento podaní osôb nespokojných s poskytovaním zdravotnej starostlivosti je opodstatnených. Na druhej strane táto legislatívna úprava môže výrazným spôsobom obmedziť priebeh poskytovania zdravotnej starostlivosti, až ju paralyzovať, nakoľko lekári nebudú ochotní ísť za týchto podmienok do rizika trestného stíhania a to konkrétne napr. odoberať anamnézu od pacienta, ako i prehodnocovať závery a vyjadrenia iného lekára.

Okrem vyššie uvedeného predložený návrh v dobe zavádzania elektrotechnické zdravotníctva stráca opodstatnenie, keďže zdravotnú dokumentáciu vedenú v elektronickej zdravotnej knižke (v zmysle zákona č. 576/2004 Z.z. sa obligatórne vedie zdravotná dokumentácia vo forme elektronickej zdravotnej knižky) nie je možné pozmeniť.“

MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory

 


18.1.2019

Vyjadrenie Slovenskej lekárskej komory k nedostatku lekárov a sestier pre TASR

TASR k problémom slovenského zdravotníctva so zabezpečením zdravotnej starostlivosti potrebným kvalifikovaným ošetrovateľským personálom. Slovenská lekárska komora sa na svojom poslednom sneme SLK, ktorý sa konal minulý rok v októbri v Bratislave zaoberala samostatnou analýzou situácie personálneho zabezpečenia v ústavnej zdravotnej starostlivosti lekármi vrátane analýzy vekovej štruktúry ošetrovateľského personálu. Problematická je pritom nielen ich veková štruktúra ale aj pracovná záťaž. Ak sa zvyšuje počet osôb vyžadujúcich zdravotnú starostlivosť, je potrebný aj vyšší počet zdravotníckych pracovníkov, ktorí by sa o takéto osoby mali postarať. Normatívy personálneho vybavenia zdravotníckych zariadení sú stále nastavené ako minimálne, aj keď slovenský zdravotnícky systém by potreboval poznať normatívy optimálne. SLK sa o to už niekoľko rokov snaží.