Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME

 

30.12.2020

Slovenská lekárska komora vyzýva vládu k prísnemu okamžitému lockdownu

Slovenská lekárska komora dva dni pred Vianocami na tlačovej konferencii apelovala na občanov, aby sa počas sviatkov zdržiavali v úzkom rodinnom kruhu a obmedzili kontakty s cudzími ľuďmi. Zároveň sme apelovali na lekárov, aby boli solidárni a v prípade potreby nastúpili aj ambulantní lekári podľa svojich možností a schopností do nemocníc pomôcť svojim kolegom.

Komora už niekoľko týždňov bije na poplach a kričí, že vládou prijaté opatrenia nie sú dostatočné. Opatrenia, ktoré vláda prijíma, sú len hasenie stále sa rozširujúceho požiaru, bez očakávaného výsledku. Už dlhodobo voláme po prevencii, po opatreniach, ktoré jediné môžu zabrániť katastrofe a ochrániť našich občanov od toho najhoršieho. Záchrany v podobe zaočkovania vakcínou Covid 19 sa mnohí z nás už dožiť nemusia. Povolať ambulantných lekárov do nemocníc bez tvrdého lockdownu nie je riešením. Je to len ukážka, že vláda nevie, čo má robiť a nie je už ochotná prevziať zodpovednosť za dôležité rozhodnutia. Teraz, keď nám čísla nakazených, a žiaľ, aj mŕtvych, neustále ďalej stúpajú, sa opäť pýtame kompetentných: "Uvedomujete si vôbec, že nedostatočnými, ale hlavne neskorými obmedzeniami a opatreniami, vašou nerozhodnosťou, sa nám rúca nemocničný systém? Zamýšľa sa niekto nad tým, kto bude o pár dní, týždňov zachraňovať nielen našich pacientov, ale i nás zdravotníkov?"


Teraz nie je čas špekulovať. Zdravotnícky systém sa nám rúti do priepasti a lekári o pár dní už nápor pacientov s Covid 19 zrejme nebudú zvládať. Preto je treba konať. A hneď. Slovenská lekárska komora opakovane vyzýva Vládu SR, aby okamžite zaviedla tvrdý lockdown, k akému pristúpili aj okolité krajiny.

Tu už nepomôžu žiadne apely, prosby, či výzvy. Bez tvrdého lockdownu - aspoň do doby, kým nezačne fungovať ochrana v podobe vakcíny - to nezvládneme.

 

27.12. 2020

Vyjadrenie pre HN k očkovaniu proti COVID-19

Na očkovanie proti Covid 19 môžeme mať akýkoľvek názor. Môžeme sa oháňať rôznymi, aj "zaručenými”, argumentami na pôvod vírusu, ochranu pred ním, jeho šírenie, liečbu i perspektívu.

Ale v jednom sa asi zhodneme všetci. Koronavírus je medzi nami už prakticky rok a v jeho likvidácii alebo aspoň potlačení sme v podstate nepokročili. Sme s ním ako na hojdačke. Keď sa chránime, nestretávame a maximálne obmedzujeme kontakty, tak ho vieme dostať pod kontrolu. Ale toto nie je trvalé riešenie, lebo akonáhle čo len trošku povolíme, už nám počty nakazených, hospitalizovaných a obetí stúpajú. Preťažení sú nielen zdravotníci, ale i celý zdravotný systém.

Vedci sa upreli na prípravu vakcíny, na ktorú mnohí hľadeli s nedôverou, ale i rešpektom. Išlo to veľmi rýchlo, neboli sme zvyknutí v takom krátkom čase dať na trh vakcínu, ktorá by vznikala a bola uvedená do života tak expresne. Čas však bohužiaľ hraje proti nám. Ale vakcína je tu a my si môžeme vybrať. A mali by sme si vybrať. Vakcínu, alebo neustály strach. Strach z nakazenia, z ohrozenia zdravia, aj života.

My zdravotníci, ako i ohrozené skupiny, na výber ale v podstate nemáme. Súčasný stav na Slovensku, v spoločnosti, ale i v nemocniciach, nám dáva jasnú odpoveď. Dnes neexistuje žiadne lepšie riešenie. Aj pre mňa osobne je vakcína jediným možným riešením.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK

 

21.12.2020

Zhodnotenie roku pre agentúru SITA

Rok 2020 sa určite zapíše do análov Slovenskej republiky, a to nielen z pohľadu rezortu zdravotníctva, ale celkovo. Tento rok, poznamenaný pandémiou Covid-19, preskúšal nielen slovenské zdravotníctvo, ale zdravotnícke systémy takmer všetkých krajín naprieč kontinentami. Vzhľadom k tomu sa tento rok hodnotí veľmi ťažko. A nielen preto. Na jar nastúpila nová vláda, ktorá rieši len problém s pandémiou, a tá nedáva priestor na riešenie iných, možno nie menej závažných problémov našej spoločnosti, ako aj nášho zdravotníctva.

V tejto situácii je ťažké hovoriť o úspechoch. Ale považujem zaň napríklad to, že nám stále funguje zdravotníctvo, hoci je dlhé roky personálne poddimenzované a decimované. Neúspechov je niekoľko, ale určite najväčší neúspech, a možno aj nešťastie dnešného Slovenska je, že o výsostne zdravotníckom probléme pandémie Covid-19 a o spôsobe jeho riešenia nerozhodujú odborníci, ale politici.


Problémom je to, že napriek množstvu návrhov, upozornení, či ponúkaných riešení zo strany rôznych odborníkov, vedcov lekárov, vrátane Slovenskej lekárskej komory, sa nám podarilo uviesť do života len veľmi, veľmi málo.


Slovenská lekárska komora bude pokračovať vo svojej práci a bude robiť presne to, čo robila doteraz. Snažiť sa všetkými silami upozorňovať, navrhovať a ponúkať riešenia, ktoré pomôžu nielen našim lekárom, ale predovšetkým našim pacientom.

SLK urobí všetko preto, aby sa v čo možno najskoršom termíne podarilo implementovať zásadné systémové zmeny do slovenského zdravotníctva, aby bolo aj v budúcnosti nielen konkurencieschopné, ale aby dokázalo ponúknuť takú dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, na ktorú všetci už dlhé roky čakáme.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK

 

16.12.2020

Odpovede pre denník Sme ohľadom doktora Liptáka

  • Existuje nejaký orgán na kontrolu etiky lekárov alebo ich kontroluje „len“ Úrad pre dohľad?

Čo sa týka etiky lekárov, tú skúma SLK vo vzťahu k svojim členom.

  • Ako hodnotíte tvrdenia pána Liptáka, že „zabíjanie Slovákov covidom, ktoré zorganizoval Krajči s Matovičom teraz, tak to už prekonáva aj Hitlera,“ alebo že „neexistujú medicínske dôkazy, že rúška sú užitočné“ a podobne?

S vyjadreniami doktora Liptáka sa nestotožňujeme. SLK už od začiatku pandémie podporuje všetky protiepidemické a hygienické opatrenia a zároveň robí maximum preto, aby sa dôsledne dodržiavali aj v praxi.

  • Kto kontroluje rozhodnutia lekárov pri vypisovaní PN pre obvinených, ktorí sa majú dostaviť na súd? Jozef Majský sa takto 18 rokov vyhýbal spravodlivosti.

Vo vzťahu k členom SLK môže potvrdzovanie o zdravotnej nespôsobilosti zúčastniť sa súdneho konania preskúmavať komora. Ale ak lekár nie je členom SLK, tak nie je taký orgán, ktorý by to mohol preskúmať.

  • Má SLK nejakú právomoc doktora Liptáka riešiť?

Nakoľko je dr. Lipták členom komory, jeho konanie môže preskúmať Kontrolný výbor SLK a následne v prípade, ak by Kontrolný výbor SLK skonštatoval neetické správanie, tak ho môže riešiť disciplinárna komisia. Tá mu môže uložiť pokutu až do výšky 1659 eur.

 

15.12. 2020

Vyjadrenie SLK pre HN – Plán obnovy

K plánu obnovy sa SLK vyjadruje opakovane. Z nášho pohľadu nie je zabezpečený finančne a ani nespĺňa odborné atribúty zásadného rozvoja a systémových zmien slovenského zdravotníctva v najbližšom období.

Čo sa týka komunikácie a dialógu, Slovenská lekárska komora môže len potvrdiť, že v súčasnosti neexistuje žiadna odborná diskusia a neprebieha žiadna komunikácia zo strany ministerstva zdravotníctva k riešeniu akýchkoľvek opatrení či návrhov. Toto sa ale netýka len SLK, podľa našich informácií nie sú na takéto rokovania prizývané žiadne relevantné zdravotnícke organizácie. Absencia vzájomnej komunikácie a dialógu prispela k tomu, že výsledky takmer už ročného pôsobenia zodpovedných v rezorte zdravotníctva sú presne také, aké ich mať nechceme.

 

11.12.2020

Reakcia Slovenskej lekárskej komory na schválený rozpočet

Slovenská lekárska komora vníma prijatie rozpočtu na rok 2021 v kapitole zdravotníctvo ako krok, ktorý výrazným spôsobom negatívne ovplyvní v nasledujúcom období fungovanie nášho zdravotníctva. V čase, keď slovenské zdravotníctvo čelí najväčšej a najťažšej skúške, schválili poslanci rozpočet, ktorý absolútne nezohľadňuje potreby zdravotníctva, potreby lekárov, sestier a už vôbec nie všetkých pacientov - občanov Slovenska. Navyše pred jeho schvaľovaním nedošlo k žiadnej komunikácii zo strany ministerstva zdravotníctva s relevantnými zdravotníckymi organizáciami či odborníkmi, ako to bývalo po iné roky.

Rozpočet vychádza z nepresných tabuliek a grafov, zo zavádzajúcich a nešťastných ekonomických analýz. Je výsmechom a nie rozpočtom pravdy a zodpovednosti, ako ho nazval minister financií. Neschválením požiadavky rozhodujúcich zdravotníckych organizácií na navýšenie platieb štátu minimálne na 5% vymeriavacieho základu je smutným dôkazom toho, že vláda nevie a netuší, ako to s naším zdravotníctvom v skutočnosti vyzerá. A to nie je všetko.

Prostriedky potrebné na investície, zvýšenie kvality a hodnoty pre pacienta v rozpočte nie sú vôbec definované, alebo sú podmienené nereálnymi a nevykonateľnými úspornými opatreniami, ktoré zlyhali už v predchádzajúcich rokoch.

Výsledkom bude, že dostupnosť a kvalita zdravotnej starostlivosti na Slovensku môže byť vážne ohrozená. Do akej hĺbky, to nám ukáže najbližšie obdobie.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK

 

2.11.2020

Vyhlásenie Slovenskej lekárskej komory po celoplošnom testovaní 

Slovenská lekárska komora sa po zatvorení testovacích miest v nedeľu neskoro večer oboznámila s prvými základnými výsledkami víkendového celoplošného testovania. 

Vyjadrujeme vďaku všetkým zdravotníckym pracovníkom, lekárom, sestričkám a ostatnému zdravotníckemu personálu, ktorí sa na ňom zúčastnili. Rovnako poďakovanie vyslovujeme aj všetkým ostatným dobrovoľníkom, príslušníkom armády, polície, samosprávy, ale predovšetkým občanom. 

Doteraz zverejnené čísla (vyše 3 milióny otestovaných, z toho 1% malo pozitívny test) nám podávajú základnú informáciu o počte účastníkov, ako i počte pozitívne testovaných občanov.

Bolo by nesprávne, keby sme urýchlene vynášali unáhlené hodnotenia a vyvodzovali závery. Vyhlásenie premiéra Igora Matoviča, že o týždeň sa bude konať druhé kolo testovania, nedáva časový priestor na dlhšie analýzy.

Slovenská lekárska komora preto v krátkom čase zverejní svoj pohľad na prípravu, organizáciu a výsledky prvého kola testovania a navrhne príslušným orgánom ďalšie možné odborné smerovanie boja proti pandémii.

 

28.10.2020

SLK vyzvala vládu, aby ešte raz zvážila celoplošné testovanie 

Slovenská lekárska komora sa dnes na mimoriadnom brífingu vyjadrila k plánovanému plošnému testovaniu. Tlačovú správu nájdete TU.

VIDEOZÁZNAM

 

22.10.2020

Prezident SLK vyzýva k návratu našich lekárov zo zahraničia 

Slovenská lekárska komora, ktorá je jediná stavovská profesionálna organizácia na Slovensku, sa touto cestou obracia na všetkých slovenských lekárov, pracujúcich v zahraničí.

Milí kolegovia, všetci vieme, že situácia v súvislosti s koronavírusom je mimoriadne zložitá vo všetkých krajinách a my, lekári, sme v prvej línii tohto boja. Slovensko v tomto boji, žiaľ, zatiaľ prehráva. Denne nám na Slovensku pribúdajú tisícky nakazených, zvyšuje sa aj počet pacientov v nemocniciach, z toho mnohí sú v ťažkom stave. A čo je ešte horšie, pribúdajú nám chorí aj v radoch lekárov a zdravotníkov. V boji proti tomuto ťažkému nepriateľovi nám tak chýbajú tí najdôležitejší – lekári s dostatočnými odbornými znalosťami a skúsenosťami.

Situácia je dnes na Slovensku taká, že bez pomoci sa o pár týždňov nezaobídeme. Robíme a musíme spraviť všetko, aby sme sa vyhli scenáru z jari v Taliansku či Španielsku.

Preto vás ako prezident Slovenskej lekárskej komory prosím, aby ste sa v týchto ťažkých časoch aspoň načas vrátili domov, do krajiny, ktorá vás nielen vychovala, poskytla vám vzdelanie, ale v tejto chvíli vás aj potrebuje a ste pre ňu nenahraditeľní. Vieme, že vás tu nečakajú ani vysoké platy a často možno ani nie najideálnejšie pracovné podmienky. Ale čakajú vás tu VAŠI PACIENTI. Ak vám to vaša pracovná či rodinná situácia čo len trochu umožňuje, vráťte sa, prosím, domov pomôcť nášmu zdravotníctvu a svojim bývalým kolegom.

My, lekári, sme vždy stáli pri našich pacientoch, pretože nám tak káže naša stavovská česť, naša profesionalita a naše svedomie. Dnes sa k tomu pridáva aj národná spolupatričnosť.

Preto verím, že tieto slová nezostanú bez odozvy.

Ak vás moja výzva oslovila, kontaktujte prosím svoje bývalé pracoviská, nemocnice, alebo sa obráťte priamo na sekretariát SLK (sekretariat@lekom.sk) alebo aj konkrétna na mňa (mkollar1@gmail.com, 0905 631 949).

Komora za vás zariadi potrebné formálne záležitosti.

Milí kolegovia, vopred vám ďakujem. Slovensko, ani my, kolegovia, Vám to nikdy nezabudnú.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK, 22. októbra 2020

 

22.10.2020

Vyhlásenie SLK k aktuálnej situácii – výzva k zdravotníkom a apel na vládu

Slovenská lekárska komora si je vedomá svojej zodpovednosti pri zvládaní pandémie koronavírusu, najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v našich nemocniciach a narastajúcim počtom nakazených zdravotníkov.

Napriek tomu, že ešte stále nie sú zodpovedané všetky otázky okolo plánovaného celoplošného testovania, sme presvedčení a veríme, že naši lekári a aj ostatní zdravotnícki pracovníci prejavia svoju profesionálnu česť a budú súčinní už tento víkend pri testovaní vo vybraných lokalitách Slovenska. Výsledky, a najmä cenné skúsenosti z tohto pilotného testovania môžu byť rozhodujúce pri otázke ,,Ako ďalej?".

Zároveň by sme chceli apelovať na vládu a kompetentných, aby sa v prípade celoplošného testovania neuchyľovali k sakcionovaniu tých občanov desaťdňovou karanténou, ktorí sa na testovaní nezúčastnia. Sme presvedčení, že pozitívna motivácia, presvedčivé argumenty a morálny apel sú lepšou alternatívou, ako presvedčiť našich obyvateľov, aby sa v prípade celoplošného testovania na ňom zúčastnili.

Slovenská lekárska komora, 22.10.2020

 

16.10.2020

Držíme palce novému vedeniu popradskej nemocnice

Slovenská lekárska komora s uspokojením prijala správu, že minister zdravotníctva Marek Krajčí konečne odvolal MUDr. Antona Hanušína z funkcie riaditeľa popradskej nemocnice a vymenoval zároveň nové predstavenstvo.

Sme presvedčení, že dnešné menovanie MUDr. Erika Chorváta do funkcie riaditeľa, ako aj MUDr. Pavla Pelikána a Ing. Michala Neuwirtha ako nových členov predstavenstva, povedie ku konsolidácii vzťahov v nemocnici a k upokojeniu situácie. Teší nás, že ide o dlhoročných zamestnancov nemocnice, ktorí sú navyše aj odborníci vo svojej oblasti a preto právom očakávame, že vedia, čo nemocnica v týchto ťažkých časoch potrebuje.

Držíme palce novému – hoci dočasnému - vedeniu, aby v tomto neľahkom období, keď nemocnica zápasí s vážnymi problémami v súvislosti s narastajúcim počtom pacientov na Covid 19, dokázalo zvládnuť novú situáciu tak, aby naďalej poskytovala špičkovú odbornú starostlivosť pre pacientov z celého popradského regiónu.

 

13.10.2020

Vyhlásenie Slovenskej lekárskej komory k aktuálnej situácii (13.10.2020)

Slovenská lekárska komora je znepokojená súčasnými nezmyselnými slovnými prestrelkami medzi vrcholovými predstaviteľmi nášho štátu. V čase, keď sa s nami pohráva pandémia, akú nepoznalo niekoľko generácií a masívne nám pribúdajú ťažko chorí pacienti na COVID-19, a to aj v radoch lekárov, kde minimálne jeden z nich bojuje o život na umelej pľúcnej ventilácii, považujeme takéto naháňanie politických bodov za vrchol arogancie a nepochopenia vážnosti situácie. Nikoho z občanov, ani nás lekárov, nezaujíma naberanie politických bodov a prekáračky vládnych činiteľov. Nás zaujíma rozhodný postoj tých, ktorí majú viesť tento národ, ktorý im dal dôveru. Chceme všetkých upozorniť, že boj s COVID-19 nie je politický zápas, ale vysoko odborný. Preto vás, vrcholových predstaviteľov, žiadame o pokoru, prijímanie rozhodnutí s chladnou hlavou, vo všeobecnom konsenze po odporúčaní odborníkov epidemiológov, hygienikov a lekárov v prvej línii, s cieľom zvládnuť situáciu a zlepšiť naše celkové postavenie medzi vyspelými štátmi.

Slovenská lekárska komora, napriek tomu, že má dostatočný odborný potenciál, si neosobuje právo rozhodovať v týchto veciach, ale chce byť absolútne súčinná nielen pri prijímaní závažných rozhodnutí. Má ambíciu pomôcť v ťažkej situácii, v ktorej sa Slovensko dnes nachádza. Chceme byť dôležitým partnerom Ministerstva zdravotníctva nielen počas pandémie, ale hlavne po nej, aby bolo slovenské zdravotníctvo po zásadnej reforme do budúcnosti pripravené aj na väčšie výzvy, ako je súčasná pandémia COVID-19. Dnes však musíme s ľútosťou konštatovať, že na strane ministerstva absentuje potreba vzájomnej spolupráce...

13. októbra 2020, Prezídium SLK

 

5.10.2020

Vyjadrenie SLK k slovám premiéra Matoviča o tom, že v kritickej situácii budú ordinovať aj nakazení lekári 

Slovenská lekárska komora vníma aktuálne vyjadrenie premiéra Igora Matoviča len ako politické, emotívne vyhlásenie, bez akéhokoľvek odborného základu. Stále sme totiž ešte v stave, keď naopak každý chorý pacient, vrátane lekárov, musí byť izolovaný a ísť do karantény. V súčasnej situácii si iný postup ani nemôžeme dovoliť. Hovoriť o tom, že pacientom budú poskytovať zdravotnú starostlivosť pozitívne testovaní lekári, nie je preto v tejto chvíli namieste.

Veríme, že Slovensko sa do takej situácie, keď by zdravotnú starostlivosť museli poskytovať aj nakazení lekári, ani nedostane. Ak by sa však situácia vyvinula tak, že by sme museli začať uvažovať aj o takejto možnosti, tak o tom nerozhodne žiaden politik (ani premiér), ale lekári a závažnosť situácie.

 

1.10.2020

Prezident SLK sa v RTVS vyjadril k nakazeným lekárom vírusom COVID-19, ktorí mali ordinovať v Roosveltovej nemocnici

MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory, sa telefonicky vyjadril vo večerných televíznych Správach RTVS dňa 1.10. 2020 k situácii v Roosveltovej nemocnici. Tam podľa medializovaných informácií mali pozitívne testovaní lekári ďalej ordinovať a liečiť pacientov.

Tu je vyjadrenie prezidenta SLK:

,,Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory sa stala chyba, pozitívne testovaný lekár by totiž nemal dôjsť do kontaktu s pacientmi.

Marian Kollár, prezident SLK: „Pozitívny lekár, pokiaľ nejde pri jeho výkone práce o ohrozenie života toho pacienta, by nemal pracovať. To sa týka samozrejme nielen lekárov, to sa týka všetkých občanov.“

 

30.9.2020

Verejná výzva ministrovi Krajčímu kvôli pretrvávajúcim problémom v popradskej nemocnici 

Slovenská lekárska komora i naďalej podrobne sleduje dianie v popradskej nemocnici a sme doslova šokovaní najnovšími informáciami o tom, že sa tu nielen de facto, ale ani de jure nič nezmenilo. Hoci riaditeľ Anton Hanušín ešte minulý týždeň oficiálne deklaroval svoju rezignáciu na post riaditeľa, stále ju v podstate riadi. Pre lekárov aj ostatných zdravotníckych pracovníkov je práca za týchto okolnosti doslova frustrujúca a podľa našich informácií už ďalší lekári podali výpovede a niektorí zvažujú výpovede podať.

Iba pripomíname, že minister zdravotníctva dal verejný prísľub, že prijíma rezignáciu doktora Hanušína, a preto považujeme túto situáciu za nepochopiteľnú. Vyjadrenie rezortu, že musia počkať na to, kým im pán Hanušín doručí notárom podpísanú rezignáciu, aby mohli konať, sa nám javí len ako obštrukcia, ktorá je v momentálnej situácii absolútne neprijateľná. Nedokážeme pochopiť, komu táto agónia popradskej nemocnice pomôže. Ale zdravotníkom a ani pacientom popradského regiónu určite nie!

Vyzývame preto verejne ministra zdravotníctva, aby okamžite začal konať a poveril riadením popradskej nemocnice niekoho, kto prispeje k stabilizácii pomerov v nej. Situácia je o to naliehavejšia, že v nemocnici pribúdajú nakazení zdravotníci, ale i nakazení pacienti, takže zabezpečiť zdravotnú starostlivosť a realizovať všetky protipandemické opatrenia nie je jednoduché, čo plne potvrdzuje tamojšia súčasná situácia.

Pre zabezpečenie zdravotnej starostlivosti je upokojenie pomerov životne dôležité nielen pre pracovníkov nemocnice, ale aj pre pacientov širokého popradského regiónu.

 

28.9.2020

SLK k slovám ministra Krajčího o možnom kolapse nemocničných lôžok

Slovenská lekárska komora je mierne znepokojená vyjadreniami ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o tom, že do konca októbra už nebudeme mať dosť lôžok na infekčných oddeleniach pre narastajúci počet pacientov s Covidom.

Už prvá vlna pandémie koronavírusu, ktorá nás, ako aj zvyšok sveta, zastihla nepripravených, nám ukázala, že najdôležitejšie je efektívne plánovanie a nastavenie jasných parametrov a pravidiel. Od júna sme však mali dostatok času na to, aby sme sa materiálne, procesne, osobne aj manažérsky pripravili na každú pandémiu, ktorá našu krajinu v budúcnosti postihne. Slová ministra zdravotníctva však len potvrdzujú, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie sme nevyužili efektívne. Ak teda očakávame nepredpokladane väčší nápor na intenzívne a infekčné lôžka a na tento scenár nie sme pripravení napriek schválenému pandemickému plánu, treba sa urýchlene a maximálne sústrediť na reálne vytvorenie adekvátnych a aktuálnych pandemických a reprofilizačných plánov pre všetky typy zdravotníckych zariadení.

Chceme ubezpečiť verejnosť, že lekári a zdravotníci sú pripravení urobiť všetko preto, aby sme podľa jasne definovaných a garantovaných odborných a organizačných postupov zvládli aj druhú vlnu pandémie koronavírusu. Všetci veríme, že ju zvládneme rovnako dobre ako prvú. K tomu je však bezpodmienečne nutná najmä súčinnosť a spolupráca s ministerstvom zdravotníctva, ktoré musí mať situáciu pevne v rukách. A to nielen čo sa týka COVID-19, ale všetkého, čo slovenské zdravotníctvo momentálne potrebuje.

https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/obdobie-medzi-vlnami-covid-19-sme-nevyuzili-efektivne-lekari-su-znepokojeni-vyjadreniami-krajciho/

 

22.09.2020

Vyhlásenie SLK k situácii v popradskej nemocnici po odchode riaditeľa 

Slovenská lekárska komora, ktorá bola osobne zaangažovaná do riešenia situácie v popradskej nemocnici, s potešením prijala správy o tom, že veci sa konečne pohli dopredu. Sme radi, že minister zdravotníctva správne vyhodnotil celú situáciu a prijal demisiu pána riaditeľa Hanušína. Jeho pôsobenie vo funkcii riaditeľa sme vnímali ako vážne manažérske zlyhanie, ktorého výsledkom bol rozvrat fungovania celej popradskej nemocnice. Vzhľadom na uvedené je absolútne prirodzené, že v rámci sebareflexie očakávame od pána Hanušína, že odstúpi zo všetkých riadiacich a verejných funkcií na ministerstve zdravotníctva.

V popradskej nemocnici sa za posledné dni situácia aj v súvislosti s COVID 19 výrazne zdramatizovala, a tak je nesmierne dôležité, aby bola opäť funkčná a zdravotníci sa mohli plne venovať okrem riadnej zdravotnej starostlivosti aj narastajúcim počtom pacientov s koronavírusom.

Veríme, že minister zdravotníctva poverí ďalším vedením tejto nemocnice človeka, ktorý bude mať prirodzenú autoritu a podporu nielen u zamestnancov, ale aj u širokej odbornej verejnosti. Iba takýto človek môže vrátiť popradskej nemocnici postavenie, aké mala pred vzniknutou krízou. Zároveň dúfame, že nový riaditeľ bude vedieť komunikovať so zamestnancami a vytvorí na pracovisku atmosféru, ktorá bude v prospech nielen celého tímu, ale predovšetkým pacientov, ktorí sem zo širokého, a nielen popradského, regiónu prichádzajú.

Slovenská lekárska komora je pripravená na ďalšej stabilizácii v nemocnici participovať. Máme eminentný záujem o to, aby zdravotná starostlivosť v popradskej nemocnici bola i naďalej poskytovaná na najvyššej odbornej úrovni.

Prezident SLK a ďalší členovia Rady SLK sa zároveň rozhodli aj dnes osobne vycestovať do Popradu na pozvanie zamestnancov nemocnice.

 


V piatok 11. septembra 2020 bol prezident Slovenskej lekárskej komory MUDr. Marian Kollár, členovia Prezídia SLK MUDr. Valéria Vasiľová, MUDr. Peter Makara a člen Rady SLK MUDr. Pavel Oravec na výjazde v popradskej nemocnici. Dôvodom boli informácie o napätej situácii medzi vedením tamojšej nemocnice na čele s novovymenovaným riaditeľom Antonom Hanušínom a lekármi a ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi. Práve na ich žiadosť pricestovali do Popradu členovia užšieho vedenia SLK, aby sa na mieste oboznámili so skutočným stavom v nemocnici. Najprv sa stretli s novým riaditeľom nemocnice a neskôr aj s kolegami lekármi a sestrami. 

Situácia je vážnejšia, ako sme si mysleli. Zamestnanci nie sú dostatočne informovaní, netušia, ako a kam nemocnica smeruje, viazne tu komunikácia, chýba akákoľvek diskusia, zásadné zmeny v organizácii jednotlivých oddelení prebiehajú bez informovanosti jednotlivých kolektívov, z čoho pramení neistota, strach, ale výsledkom môžu byť aj z toho vyplývajúce pochybenia,” povedal nám po návšteve prezident SLK MUDr. Marian Kollár. Na protest proti novému riaditeľovi nemocnice už odišli niektorí primári, ako i viacerí lekári. Zamestnanci dokonca spísali proti novému vedeniu petíciu. 

Atmosféra a celková situácia je v tejto nemocnici neúnosná, a preto budeme iniciovať čo najskoršie stretnutie s ministrom zdravotníctva, s ktorým budeme hľadať riešenie a verím, že ho aj nájdeme. Iný výsledok nemôžeme ani pripustiť. Naším cieľom je, aby mohla nemocnica naďalej poskytovať špičkovú odbornú zdravotnú starostlivosť, na akú boli pacienti tohto regiónu v popradskej nemocnici zvyknutí.”

https://www.cas.sk/clanok/1025374/zdravotnici-popradskej-nemocnice-spisuju-peticiu-proti-novemu-riaditelovi-vzbura-personalu/#

 

25.05.2020

Prezident SLK sa pre HN vyjadril k diferencovanému odmeňovaniu a fungovaniu ambulancií počas pandémie COVID-19

https://slovensko.hnonline.sk/2152377-lekarom-zaplatia-podla-toho-ako-pocas-krizy-pracovali

 

Celý rozhovor a odpovede prezidenta SLK MUDr. Mariana Kollára k otázkam HN tu:

Tak nakoniec to vyzerá tak, že SLK bude riešiť to prerozdelenie. Vedeli by ste mi prosím k tomu povedať viac?

Podľa posledného prísľubu to skutočne vyzerá veľmi nádejne. Ale SLK to prerozdelenie nebude už reálne realizovať, rozhodovať o konkrétnom vzorci bude ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s ministerstvom financií prostredníctvom poisťovní. Pripomíname, že SLK len pripravila návrh, akým spôsobom z nášho pohľadu by sa to financovanie mohlo uskutočniť. Princíp celého diferencovaného financovania je v tom, aby tí, ktorí mali počas celého obdobia zabezpečenú ambulantnú zdravotnú starostlivosť a ošetrili viac pacientov, aby dostali viac ako navrhovaných a zatiaľ schválených 75% od poisťovní. Ale aj tí, ktorí mali zabezpečenú zdravotnú starostlivosť, ale nevyšetrili toľko pacientov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, aby mali túto sumu garantovanú. Je to vlastne ochrana poskytovateľov pred zatvorením nemocníc a ambulancií po odoznení korony z dôvodov insolventnosti.

Ako to fungovalo doteraz počas korony? Tam boli tie paušálne platby od poisťovní a teraz k nim bude minister vyplácať ešte nejaké bonusy?

krízový režim v zdravotníctve bol vyhlásený v priebehu marca a núdzový režim na ambulancie bol vyhlásený 18. apríla, pre všetkých poskytovateľov bolo krízové obdobie hlavne tento úsek - apríl, máj. Za toto obdobie by sa mali vyplácať paušály a pevne veríme, že iniciatíva Slovenskej lekárskej komory bude úspešná a ambulancie, ale i nemocnice si polepšia a dôjde aj na diferencovanie paušálov. Zdravotníci i všetci poskytovatelia si to zaslúžia.

Ako bude vyzerať ten model?

Všetko bude záležať od rozhodnutia spomínaných ministerstiev a pevne verím, že sa o tomto modeli dozvieme už v najbližších dňoch.

Koľko percent lekárov bude odmenených?

Všetko záleží od modelu, aký sa zvolí. Z nášho návrhu by sa tak malo diať u väčšiny ambulancií.

Vychádza z tých čísiel, že ambulancie menej pracovali - ako sa to líšilo od normálu?

Model do začiatku pandémie vychádza z podstaty zabehaného fungovania zdravotníctva. Nemocnice i ambulancie boli odmeňované, financované na základe výkonov, nie na základe toho, čo sa dialo počas pandémie. Inými slovami povedané - značná časť ambulancií nepracovala menej, len vyšetrila reálne menej pacientov ako bežne a nevykázali výkony, ktoré sú poisťovňami financované. (napr.prevencie)

Špecifická situácia nastala v nemocniciach, nakoľko tieto boli reštrukturalizované na Covidové - červené zóny a pripravené na najhoršie. Boli odložené všetky neakútne vyšetrenia a operácie. Našťastie tento hororový scenár nenastal, a to aj zásluhou všetkých zdravotníkov. A nevieme si predstaviť, že by tieto nemocnice mali byť poškodené a odmeňované len na základe toho, že tieto výkony nemohli realizovať a teda zabezpečiť klasickú prevádzku.

Kedy bude model predstavený?

Pevne veríme, aj podľa posledného prisľubu, že už v najbližších dňoch. Všetci zdravotníci a poskytovatelia na neho už netrpezlivo čakáme.

Sú s týmto riešením lekári spokojní? Pán Šóth si nemyslí, že tento plán je v praxi realizovateľný. „Neviem, akým spôsobom si to predstavuje, lebo všetky naše ambulancie pracovali a stále nemáme dofinancovaných 75 percent paušálne a takisto ešte nemáme dohodnuté obdobie od 1. júla. Myslím si, že je to zavádzanie zo strany ministerstva zdravotníctva,“ tvrdí Šóth. Má v niečom pravdu?

Veríme, že lekári s postupom a návrhom SLK budú spokojní. A pevne veríme že nielen v nemocniciach, ale i ambulanciách, nakoľko určite príde k navyšovaniu paušálov i keď diferencovane.

SLK sa nestotožňuje s vyjadrením Dr. Šótha, ktorý sa skôr zaujíma o dofinancovanie zdravotných poisťovní ako ambulancií. Na rozdiel od ASL SR predstavila SLK iný variant zabezpečenia a dofinancovania nemocníc i ambulancií počas koronakrízy a vyhlásení núdzového stavu. My dobre vieme, že niektorým ambulanciám 75% je nedostatočných na zabezpečenie prevádzky a mohli by sa dostať do problémov. Preto sme apelovali na navýšenie tohto, pre nás nedostatočného, 75% paušálu. Taktiež si nemyslíme, že by mal byť problém prakticky realizovať toto diferencované navýšenie ambulanciám nad platby 75% paušálu. Zdravotné poisťovne disponujú presnými dátami vyšetrených a ošetrených pacientov v každej ambulancii. Z nášho pohľadu k navýšeniu príde vo väčšine ambulancií. Dôvody oprávnenosti navýšenia paušálu pre ambulancie som už spomenul vyššie.

Hlavne v tomto období sme presvedčení, že si všetci zdravotníci zaslúžia osobitný prístup. Slovenská lekárska komora sa vždy vedela postaviť nielen za lekára, zdravotníka, ale i pacienta. Preto by som na záver chcel len pripomenúť, že z toho, že ostanú všetky ambulancie a nemocnice otvorené aj po pandémii, budú profitovať predovšetkým pacienti.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK

 

21.5.2020

SLK o modeli diferencovaného odmeňovania lekárov počas pandémie: 

https://www.teraz.sk/najnovsie/slk-pripravila-model-na-diferencovane-o/468650-clanok.html

 

Celé vyjadrenie prezidenta SLK MUDr. Mariana Kollára k otázkam TASR:

Slovenská lekárska komora (SLK) vzniesla na Ústrednom krízovom štábe (ÚKŠ) dňa 11.5.2020 na Úrade vlády, počas obdobia vyhlásenia Núdzového stavu pre  zdravotníctvo,požiadavku navýšenia paušálov a finančného zabezpečenia nielen ambulancií, ale i nemocníc. A to za účelom udržania týchto poskytovateľov finančne i prevádzkovo i po skončení koronakrízy. Na rokovaní ÚKŠ bola zaviazaná SLK pripraviť návrh na financovanie nemocníc a ambulancií počas tohto obdobia a prerokovať ho nielen s ministerstvom zdravotníctva, ale i ministerstvom financií. Po rozhovore a vyzvaní ministrom zdravotníctva p. Krajčím a po vzájomnom dohovore sme dospeli snáď aj k oprávnenej požiadavke na diferencované odmeňovanie hlavne  ambulantných poskytovateľov. 

Po konzultácii sa snažila SLK pripraviť model, akým spôsobom by mohol byť zabezpečený základný paušál, ktorý by nemal klesnúť pod úroveň 70-75% (minimálne finančné zabezpečenie ambulancií) , ale aby aj tí, ktorí mali podstatne viac výkonov v tomto období a mali aj vyššie náklady, aby sa mohli dostať aj nad úroveň 100% paušálu z roku 2019. Uvedený návrh sme odovzdali ministrovi zdravotníctva minulý týždeň. Momentálne čakáme na jeho prerokovanie. 

Vieme, že niektoré ambulancie robili v čase pandémie viac, iné menej, niektoré boli aj pár dní zatvorené (nie preto, že nechceli robiť, ale také boli všeobecné pokyny, aby pacienti nechodili do ambulancií), ale ak chceme, aby nám ambulancie fungovali aj v júni, je potrebné, aby najnižšia suma pre takéto ambulancie bola 75%. A tí, ktorí robili viac, by mali dostať samozrejme viac. 

Ide pritom nielen o ambulancie, ale aj nemocnice. V drvivej časti nemocníc došlo k reprofilizácii, v rámci ktorej boli niekde vytvorené tzv. Covidové centrá - červené zóny. Bolo rozhodnuté, že nemocnice majú vykonávať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, prijímať len akútnych pacientov, elektíva bola odložená.  Za druhú polovicu marca a počas apríla 2020 klesol počet výkonov v jednotlivých nemocniciach pod úroveň 30%. Nie však zásluhou neschopnosti alebo zlej organizácie práce nemocníc. 

Čo sa týka ambulancií, aj na základe odporučenia hlavého hygienika prešli všetky ambulancie a polikliniky na špeciálny druh a manažment poskytovania zdravotnej starostlivosti, úlohou ambulantných lekárov bolo v prvom rade triediť pacientov podľa závažnosti ochorenia a zamerať sa na dve základné veci. Vyselektovať pacientov, ktorí by mohli byť rizikoví z ochorenia na COVID-19 a tých presmerovať do špeciálnych zariadení a venovať sa len pacientom, ktorí vyžadujú nevyhnutnú ambulantnú starostlivosť. Účelom tohto nastavenia bolo, aby sa pacienti zbytočne nestretávali v ambulanciách a už vôbec nie v čakárňach.

Priame vyšetrenie nahrádzala telefonická alebo elektronická konzultácia, vrátane odporučenia liečby. Výsledkom bolo, samozrejme, výrazné zníženie počtu vyšetrených pacientov v období marec a apríl 2020 aj na ambulanciách. Počet pacientov na ambulanciách bol redukovaný nie neschopnosťou lekárov, ale celou skladbou opatrení, ktorých výsledkom je dnes úspešný priebeh i stav zápasu s koronavírusom. Na čo sme aj my lekári právom hrdí.

Pravdou však ostáva, že dodržiavaním prísnych protiepidemiologických opatrení  v ambulanciách sme sa dostali do stavu významného poklesu príjmov od zdravotných poisťovní, a zvýšených nákladov na zabezpečenie doporučeného hygienického štandardu podľa pokynov UVZ a nákupu nevyhnutných OOP, v dôsledku čoho nedokážeme finančne zabezpečiť chod ambulancie v takom rozsahu, aby  neboli stratové.   

Uvedomujeme si, že nie všetky ambulancie počas uplynulého obdobia robili v rovnakom režime, mali rovnaké náklady, rovnaké množstvo práce i dostupnosť. Vzhľadom na uvedené sme sa rozhodli pripraviť návrh orientačného manuálu, akým spôsobom by mohla vláda pomôcť týmto všetkým ambulanciám, aby sme udržali i naďalej ich existenciu, ako i ich funkčnosť aj po zvládnutí koronakrízy.

Argumenty na vládnu garanciu paušálnych úhrad pre poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti počas koronakrízy, okrem zachovania siete ambulancií aj do budúcnosti po jej prekonaní, sú najmä tieto:

Zvýšené náklady na:

  • Osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP), zabezpečenie ktorých museli lekári to doteraz riešiť v tých najkritickejších chvíľach vlastnou cestou. Ak by sme chceli byť úplne spravodliví, tak pre výkony, ktoré sú rizikové (napr. endoskopie, vyšetrenie slizničných dutín, očných vyšetrení, všetky výkony, kde sa použijú odsávačky, respirátory, stlačený vzduch a pod.) sú náklady na ochranné prostriedky, dezinfekciu povrchov, priestorov, prístrojov také vysoké, že ďaleko prevyšujú ceny dnešných výkonov.
  • Pravidelné, ale aj tohtoročné zvýšené prevádzkové náklady (nájomné, platy zamestnancov, zdravotnícky materiál, energie (napr. sterilizácia nástrojov +300%)
  • Znížený počet pacientov a iný manažment pacienta, jedno vyšetrenie zaberie viac času vzhľadom na súčasnú i predpokladanú situáciu na najbližšie obdobie.
  • Objednávanie pacientov podľa presných metodických usmernení, viac telefonickej konzultácie, viac času na reálnych pacientov v ambulancii, potenciálna potreba zamestnania ďalšej pracovnej sily-sestry (pri zvýšení ich kompetencií), na čo je potrebné sa pripraviť a čím skôr túto skutočnosť v úhradách poskytovateľov zohľadniť.

Vzhľadom na zákaz vykonávania preventívnych prehliadok, ktoré sú jedným z hlavných príjmov časti ambulancií, prišlo aj napriek niekde k nevýznamnému  poklesu vyšetrených a ošetrených pacientov, k výraznému zníženiu platieb zo strany poisťovní pre ambulancie. 

 

7.5.2020

Prezident SLK sa vyjadril pre Zdravotnícke noviny k aktuálnej situácii v zdravotníctve

https://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/stratifikacia-sa-nepripravovala-ako-krizovy-plan

 

21.4.2010

Vyjadrenie Slovenskej lekárskej komory k Programovému vyhláseniu vlády

Slovenská lekárska komora po oboznámení sa s Programovým vyhlásením vlády (PPV) v oblasti zdravotníctva konštatuje, že ciele ktoré si stanovila Vláda SR sa v mnohých častiach zhodujú s cieľmi dlhodobo presadzovanými Slovenskou lekárskou komorou.

Na druhej strane je však potrebné poukázať na prevažujúce všeobecné formulácie, ktoré nedávajú konkrétnu predstavu o spôsobe riešenia nastolených úloh a financovaní širokého spoločenského prísľubu. Taktiež máme pocit, že chýba jasné vymedzenie základného smerovania Vlády pri plnení stanovených úloh, keď Programové vyhlásenie vlády na jednej strane obsahuje ustanovenie o tom, že zdravotné poistenie bude predmetom súťaže na trhu, na druhej strane uvádza možnosť zváženia zavedenia unitárneho systému.

Slovenská lekárska komora si je plne vedomá časovej i vecnej náročnosti prípravy Programového vyhlásenia v súčasnej situácii rezortu, kedy prakticky vo všetkých oblastiach bojujeme s pandémiou koronavírusu a vyslovuje podporu jeho realizácie v prospech občanov Slovenskej republiky.

Slovenská lekárska komora je pripravená aj aktívne participovať na zásadných zmenách slovenského zdravotníctva.

 

27.3.2020

Vyjadrenie Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) pre regionálne noviny My Považský Obzor, Sme regióny na otázky ohľadom fungovania ambulancií v súvislosti s COVID-19

Aktuálne je núdzový stav v oblasti zdravotníctva vyhlásený pre všetky nemocnice, záchrannú zdravotnú službu, dopravnú zdravotnú službu, úrady verejného zdravotníctva, zabezpečovanie výkonu prehliadok mŕtvych tiel a pohrebnú službu. Na ambulantný sektor zatiaľ núdzový stav vyhlásený nebol. Napriek tomu však v súvislosti so šírením pandémie COVID-19 fungujú všetky ambulancie v neštandardnom režime. Ambulancie poskytujú zdravotnú starostlivosť aktuálne v špecifických podmienkach, v súlade s vydanými usmerneniami hlavného hygienika a metodickými usmerneniami hlavných odborníkov Ministerstva zdravotníctva  SR, ktoré určujú základné postupy práce pre jednotlivé ambulancie v závislosti od typu špecializácie.

V záujme zabránenia šírenia COVID-19 je dôležité, aby pacient pred návštevou ktorejkoľvek ambulancie najprv telefonicky kontaktoval lekára, ktorý mu odporučí ďalší postup, teda či je potrebné, aby pacient navštívil konkrétne zdravotnícke zariadenie/ambulanciu osobne alebo nie. Počet pacientov v ambulanciách aktuálne výrazne klesol, čo je spôsobené aj opakovaným apelovaním zo strany kompetentných, aby pacienti nechodili zbytočne k lekárovi a zabránilo sa tak šíreniu vírusu. Na druhej strane sa eviduje zvýšenie počtu telefonátov na ambulanciách. Lekári teda v tomto smere nemajú menej práce, hoci pacientov je v ambulanciách menej. 

Poskytovanie zdravotnej starostlivosti spočíva aktuálne najmä v telefonických konzultáciách. Každý pacient má počas pandémie COVID-19 kontaktovať lekára primárne telefonicky. Po telefonickej konzultácií vystaví lekár pacientovi v prípade potreby erecept, ktorý si pacient bez potreby osobnej návštevy na ambulancii vyberie v lekárni. Pacient nenavštevuje lekára, pokiaľ si jeho zdravotný stav nevyžaduje poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Všetky odkladné výkony, kontroly sú odložené a občania/pacienti boli opakovane Ústredným krízovým štábom Ministerstva vnútra SR, vládou SR, hlavným hygienikom, či ministrom zdravotníctva vyzvaní, aby nenavštevovali lekára osobne, pokiaľ ich zdravotný stav znesie odklad poskytnutia zdravotnej starostlivosti.

Pri osobnej návšteve ambulancie musia zdravotnícki pracovníci ako i pacienti dodržiavať epidemiologický režim a používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov za účelom zabránenia šírenia vírusu COVID-19 v súlade s usmernením hlavného hygienika. Zabezpečenie osobných ochranných pracovných prostriedkov pre zdravotníkov na ambulanciách je však vzhľadom na ich nedostatok, najmä čo sa týka respirátorov, rukavíc, okuliarov a štítov, zatiaľ nedostatočné. Všetci občania musia na základe prijatého opatrenia vlády nosiť počas pobytu mimo domova aspoň rúško alebo mať zabezpečenú ochranu tváre iným spôsobom.

Niektoré ambulancie, napr. pediatrické, majú už dnes zavedený špeciálny systém zastupovania sa. Jeho cieľom je najmä ochrániť vekovo starších a tým aj nákazou ohrozenejších lekárov a obmedziť im kontakt s infikovanými alebo potencionálne infikovanými pacientmi. Preto na základe telefonickej konzultácie lekár rozhodne, ktorú ambulanciu má pacient podľa príznakov navštíviť, bez ohľadu na to, ku ktorému lekárovi tento pacient patrí.

V prípade neprítomnosti lekára na ambulancii je lekár povinný oznámiť príslušnému samosprávnemu kraju zastupujúceho lekára a jeho meno vyvesiť vo forme oznamu na viditeľnom mieste aj v priestoroch čakárne do ambulancie. Ideálne je, ak lekár o akejkoľvek zmene spôsobu fungovania prevádzky ambulancie informuje svojich pacientov aj na svojom webovom sídle, prostredníctvom online sietí, mailov, sms-správami a inými dostupnými prostriedkami, čím sa predíde zbytočným návštevám pacientov.

Preventívne prehliadky, vrátane iných odkladných výkonov, boli dočasne pozastavené, niektoré už medzičasom zase čiastočne obnovené. Systém vykonávania výkonov sa operatívne upravuje a mení na základe prijatých opatrení a odporúčaní kompetentných odborníkov podľa aktuálneho vývoja epidemiologickej situácie na Slovensku.

Čo sa týka PN-iek, lekár nemá povinnosť vystavovať PN-ky pre tých pacientov, ktorí nespĺňajú zákonom stanovené podmienky, a teda im nebola nariadená karanténa v súvislosti s koronavírusom, alebo nie sú chorí. Z dôvodu, že zamestnávateľ zatvoril prevádzky a zamestnanci zostávajú doma, zamestnanci nemajú dôvod žiadať  vystaviť PN-ku a teda lekár im ju ani nemá – nesmie vystaviť. O týchto občanov sa stará a ďalej ich rieši zamestnávateľ. 

Problémy s elektronickým zdravotníctvom a ereceptami sme nezaznamenali. V súvislosti s COVID-19 dokonca zdravotné poisťovne upustili od dodržiavania preskripčných a indikačných obmedzení pri predpisovaní liekov podľa špecializácií

JUDr. Zuzana Dolinková, predsedníčka predstavenstva Zväzu ambulantných poskytovateľov

 

02.03.2020

Prezident SLK prehovoril o stretnutí s Hlavným hygienikom SR

Na dnešnom stretnutí sme sa dohodli na vzájomnej aktuálnej a čo najširšej informovanosti. Všetky informácie, ktoré budeme mať k dispozícii, a to od všetkých dotknutých inštitúcií, budeme ďalej posúvať všetkým našim lekárom. Podobne aj informácie a otázky od lekárov budeme posúvať na tieto inštitúcie.

Prezident deklaroval, že lekári potrebujú aktuálne a vyčerpávajúce informácie, nakoľko to budú práve oni, ktorí budú ako prví konfrontovaní s diagnostikou a liečbou koronavírusu.

Aktivity SLK v prípade výskytu koronavírusu

Naša pomoc bude vyzerať tak, že my budeme zabezpečovať zdravotnú starostlivosť, podľa aktuálneho vývoja ochorenia a epidemiologického stavu ako i jeho priebehu, a to za stálej súčinnosti a kooperácie s poverenými inštitúciami a doporučeniami. Slovenská lekásrka komora bude pravidelne a v potrebnom rozsahu informovať všetkých našich lekárov prostredníctvom našich kanálov vrátane webu, priameho mailingu, ako aj cez komorový časopis. Okrem toho budeme robiť podľa potreby tlačové konferencie a to nielen kvôli informovaniu lekárov, ale i za účelom informovania širokej verejnosti.

V tejto chvíli nám však stále chýba informácia z Ministerstva zdravotníctva SR, kedy a ako rýchlo sa stretneme so zastupujúcim rezortným ministrom zdravotníctva Petrom Pellegrinim, aby sme sa dohodli na ďalších spoločných krokoch, vrátane spôsobu zabezpečenia prevádzky zdravotníckych zariadení a ochrany nás lekárov i ostatných zdravotníckych pracovníkov. Pevne veríme, že toto stretnutie sa, vzhľadom na závažnosť situácie, uskutoční už v najbližších hodinách.

 

4.2.2020

Zhodnotenie 4 rokov v zdravotníctve pre denník Pravda

 

Roky 2016 - 2020 v zdravotníctve očami Slovenskej lekárskej komory.

rokov 2016 -2020 nemôžeme hodnotiť celkovo. Preto treba na neho pozerať aj tak trochu inak, komplexnejšie, teda, čo sa podarilo obom ministrom - T. Druckerovi a A. Kalavskej - počas tohto obdobia. Pre obdobie ministra Druckera bolo charakteristické naštartovanie niektorých zmien, z ktorých niektoré mali zásadný význam na fungovanie vecí a niektoré mohli zmeniť jeho budúcnosť. Čo bolo predovšetkým dôležité pre obdobie ministra Druckera bolo, že priniesol nový pohľad na vedenie tohto rezortu, charakterizované akceptovaním iného názoru - ak mohol, pomohol veci a hlavne komunikoval a nebál sa konfrontácie a spolupráce na akejkoľvek úrovni. Proste vedel viesť dialóg. A aj to bol dôvod prečo sa mu podarilo presadiť v parlamente niekoľko zásadných zmien v prospech systému(APS, prehliadky mŕtvych tiel, lieková politika-reexport a pod.) .

Niečo podobné však nemôžeme tvrdiť o jeho nástupkyni A. Kalavskej. Je škoda, že ona už nedokázala nadviazať na dobre rozbehnuté projekty, manažovanie a pozitívnu náladu v zdravotníctve, ktorú jej odovzdával minister T. Drucker. Celé jej obdobie, ale hlavne rok 2019 nemôžeme, žiaľ, hodnotiť inak, ako obdobie premárnených príležitostí. Všetci cítime, že obdobie, v ktorom sa mohli presadiť zásadné zmeny vyžadujúce dodatočné a navýšené investície je už za nami a naopak nás bude čakať skôr obdobie uťahovania si opaskov. Aj v zdravotníctve. Jej pobyt v ministerskom kresle nepriniesol slovenskému zdravotníctvu vôbec nič, čo by nás oprávňovalo povedať, že prišlo k naštartovaniu nevyhnutných a dlho očakávaných zásadných zmien v našom zdravotníctve, ktorých výsledkom by bolo zlepšenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti, vrátane zlepšenia vyhliadok pre nás - zdravotníkov. Naopak, máme pocit, že sa úpadok nášho zdravotníctva zastaviť nepodarilo. Aktuálna nálada v spoločnosti viac-menej kopírovala aj aktuálnu situáciu v zdravotníctve. Niektorých z nás stále môže držať pocit, že sme ešte neklesli na úplné dno, napriek tomu, že každým volebným obdobím sa len prehlbuje naša apatia i strata nádeje, že príde niekto, kto vie, môže a skutočne dokáže prinavrátiť zdravotníctvo pacientom a nám, zdravotníkom, lepšie podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Buďme však konkrétnejší. Aj uplynulé roky boli, okrem iného, už tradične charakterizované nedostatočným rozpočtom potrebným na zvýšenie úrovne, eventuálne aspoň zastabilizovanie rezortu. Dlhodobo nám chýba jasná vízia reálneho smerovania zdravotníctva, absencia štandardov, vytvorenie a implementácia nového, aktuálneho zoznamu zdravotných výkonov. Ani v tomto roku sa nám nepodarilo zastaviť prehlbujúci sa nedostatok zdravotného personálu už nielen v nemocniciach, ale predovšetkým v ambulanciách primárnej a špecializovanej zdravotnej starostlivosti. O kontrole a efektívnom využívaní finančných prostriedkoch sa naďalej len pekne a pútavo rozpráva.

Posledný rok tejto vlády sa niesol i v znamení súboja, a to nielen politického, o stratifikáciu nemocníc, ktorú by sme pokojne mohli inými slovami charakterizovať aj ako „optimalizovanie“ podnikania finančných skupín v zdravotníctve. V žiadnom prípade však nie ako zmenu v prospech pacientov a zdravotníkov. Ministerstvo zdravotníctva SR v tomto návrhu dobrovoľne upustilo od kontroly a zodpovednosti sieťotvornej funkcie v prospech zdravotných poisťovní...

Sme radi, že aj zásluhou Slovenskej lekárskej komory sa podarilo presvedčiť odbornými argumentami aspoň časť rozhodujúcich politikov o nevykonateľnosti tohto zákona v prospech pacientov. A tak „Stratifikácia nemocníc“, ktorá bola len ministerkou Kalavskou a pár poslancami mediálne propagovaná ako prínos pre budúcnosť slovenského zdravotníctva, zostala v predloženej podobe, postavenej na zjavne nesystémových opatreniach, len vo forme návrhu.

Uvedomujeme si však, že slovenské zdravotníctvo už akútne vyžaduje komplexnú reformu. Všetci cítime, že od politikov ju už asi čakať nemôžeme. Toto bol aj dôvod rozhodnutia SLK nespoliehať sa každé 4 roky na plané, ľúbivé, ale nereálne sľuby politikov, ale v spolupráci s ďalšími odborníkmi pripraviť takú reformu zdravotníctva, ktorá bude reflektovať jeho súčasný stav i víziu, kam chceme naše zdravotníctvo dostať a aké ho vlastne chceme mať. Najväčšou výzvou nášho zdravotníctva pre budúci rok bude predovšetkým potreba začať razantnejšie navyšovať počty zdravotníkov vo všetkých skupinách. Od lekárov cez sestry až po pomocný personál. Bude potrebné tento systém zabezpečiť aj finančne, aby sme mohli naštartovať zásadné zmeny a konečne začať stavať nové nemocnice aj na Slovensku. Dať organizácii jasné pravidlá a vzťahy.

Okrem iného nás čaká volebný rok a obdobie, ktoré bude vyžadovať na Slovensku určitý reštart. A nemyslíme si, že len v zdravotníctve. Viacerým sa to môže zdať nereálne, ale všetci tí, ktorí mu ako tak rozumejú vedia, že inej cesty už niet. Bez snov nie sú víťazstvá.

A Slovenská lekárska komora chce určite byť pri tom a je pripravená zobrať aj svoj diel zodpovednosti.

 

20.1.2010

Prezident SLK reaguje na vyhlásenie strany SMER k stabilizácii lekárov

 

Stanovisko k programovému vyhláseniu strany SMER k návrhu na „stabilizáciu lekárov na Slovensku“

Vyjadrenie predsedu strany SMER-SD Roberta Fica na programovej konferencii SMER dňa 18.1.2020 o úhrade nákladov lekárov za štúdium medicíny v prípade, ak odídu do zahraničia, nemohlo u nikoho z lekárov, ale i ostatných zdravotníkov a občanov, ostať bez povšimnutia.

To, že je slovenské zdravotníctvo v kríze, vieme už dávno a dnes to už dokonca zhodne tvrdia vládni aj opoziční politici. Zdá sa však, že u politikov sa záujem o riešenie problémov zdravotníctva objavuje iba v predvolebnom období. Odborné organizácie pôsobiace v zdravotníctve nie rok, ale roky, poukazujú na nepopierateľný fakt, že sa slovenské zdravotníctvo rúti do stavu, keď jeho uzdraveniu pomôžu iba radikálne, zložité a komplexné opatrenia. Slovenská lekárska komora a Lekárske odborové združenie už viac ako 15 rokov bijú na poplach a poukazujú na rastúcu personálnu krízu, na pretrvávajúci odchod nielen slovenských lekárov, ale aj iných zdravotníckych pracovníkov do zahraničia. Dôvody sú zjavné. Nižšie odmeňovanie a nedôstojné pracovné podmienky. Iba aktivitou našich organizácii sa aspoň čiastočne stabilizovalo odmeňovanie lekárov a tak sa do určitej miery podarilo zmierniť intenzitu ich odchodu do iných krajín. Je však potrebné pripomenúť - to, že slovenské zdravotníctvo ešte funguje, je len a len zásluhou a nasadením lekárov i ostatných zdravotníkov, ktorí vytrvali a liečia nás tu na Slovensku.

Čo si však máme myslieť, ak predseda najsilnejšej vládnej strany, po dvanástich rokoch riadenia rezortu zdravotníctva, predstaví ako zásadné riešenie problémov zdravotníctva a súčasne ako jedno z troch kľúčových pre budúce volebné obdobie zákaz odchodu mladých lekárov po ukončení štúdia pod hrozbou úhrady finančnej čiastky 55 000 € za štúdium. Okrem toho, že je tento návrh celkom zjavným prázdnym predvolebný politickým gestom, že je evidentne v rozpore s európskymi pravidlami voľného trhu, že je riešením, ktoré s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou neobstojí v skúške ústavnosti, že v žiadnom prípade neprinúti, ale hlavne nemotivuje lekárov ostať na Slovensku a našim pacientom nezlepší zdravotnú starostlivosť, je dôkazom niečoho omnoho závažnejšieho.

Predseda Fico a pravdepodobne ani Smer netušia, v čom je problém nedostatku lekárov, ale i sestier, ako aj problém ich pretrvávajúceho odchodu zo Slovenska. Naopak, predstavuje návrh, ktorý v žiadnom prípade neponúka systémovú zmenu a riešenie.

Potom sa ale nemôžeme čudovať, že slovenské zdravotníctvo je dnes v takom stave, v akom je a že potrebuje už zásadné komplexné riešenie.

Slovenskí lekári pochopili, že dlhoročne budované vzťahy v slovenskom zdravotníctve, založené prísne na ekonomických záujmoch a prepojeniach, sú brzdou akýchkoľvek zmien iniciovaných politikmi. Slovenskej lekárskej komore nie je jedno, či je nedostatok lekárov, či odchádzajú do zahraničia, odkiaľ sa nevracajú, či pacient čaká na operáciu neprimerane dlho, či sa má o neho kto postarať, či peniaze zo zdravotného poistenia našich pacientov končia na súkromných účtoch finančných skupín a nie v zdravotnej starostlivosti, či budeme ošetrovať našich pacientov v starých alebo nových špičkových nemocniciach, ústavoch, či...

Iba návrh zmeny, pripravený v záujme pacientov a výsostne preferujúci odborné hľadiská oproti ekonomickým záujmom, môže byť východiskom a riešením.

Slovenská lekárska komora a Slovenská lekárska spoločnosť spolu s najvyššími odbornými autoritami slovenského zdravotníctva, vedomí si svojich etických záväzkov voči pacientom, pristúpili k definovaniu a hľadaniu riešenia nielen na stabilizáciu lekárov a ostatných zdravotníkov, ale aj na komplexnú zmenu spojenú s transformáciou slovenského zdravotníctva. Na odbornej konferencii pod názvom “SPOLOČNE A ODBORNE ZA PACIENTA“, ktorá sa uskutoční dňa 11.2.2020, spoločne predstavia návrh zásadných riešení a východísk z krízovej situácie. Na konferenciu sú pozvané všetky relevantné politické strany, aby sa s návrhom riešení oboznámili. Veríme, že naše výsostne odborné riešenia v prospech všetkých občanov - pacientov i zdravotníkov, presvedčia nielen odbornú verejnosť, ale aj SMER a všetkých ostatných politikov o tom, že nami predstavená koncepcia reformy zdravotníctva je dôsledným, komplexným a skutočným základom jeho zlepšenia, stability a najmä ďalšieho progresu, ktorí všetci pocítime už v čo najkratšom čase.

Cieľom konferencie je podať budúcej vládnej koalícii pomocnú ruku a pozvať ich na cestu za lepším zdravotníctvom. A chcem veriť, že pozvanie okrem iných prijme aj predseda SMER-u pán Robert Fico a pán Peter Pellegrini, predseda vlády a zastupujúci minister zdravotníctva.

Bratislava, 19.1.2020 

MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory

 

12.1.2020

Prezident SLK sa v TA3 vyjadril ku skráteniiu špecializačného štúdia: 

https://www.ta3.com/clanok/1173583/mame-nedostatok-specialistov-absolventov-ma-prilakat-kratsia-prax.html

 

10.1.2020

Vyjadrenie SLK – predsedníčky odbornej sekcie psychiatria MUDr. Kornélie Fabišíkovej - na otázky agentúry SITA ohľadom skrátenia špecializačného štúdia v odbore psychiatria

Aký je váš názor na skrátenie štúdia?

Skrátenie dĺžky špecializačného štúdia v odboroch psychiatria a detská psychiatria z piatich na štyri roky odbornej prípravy, ktoré je platné od 1.1.2020, považujem za rozumnú vec, keďže pred vstupom SR do EÚ bola dĺžka špecializačného štúdia v týchto odboroch (ale aj v iných) 3 roky a bola postačujúca.

Môže táto zmena negatívne ovplyvniť úroveň vzdelania lekára?

V žiadnom prípade, tu ide o kvalitu a nie o kvantitu. Lekári sa musia podľa platných zákonov vzdelávať počas celého aktívneho výkonu svojej praxe. Sú pravidelne kontrolovaní Slovenskou lekárskou komorou.

Aký prínos bude mať skrátenie dĺžky práve v odboroch psychiatria a detská psychiatria?

Pomôže to určite tým absolventom LF, ktorí majú úprimný záujem o tento špecializačný odbor dostať sa rýchlejšie do praxe. Je to však nesystémové riešenie, nakoľko na Slovensku je tento odbor dlhodobo podfinancovaný a tým pádom pre mladých začínajúcich lekárov neatraktívny. Platby zo strany zdravotných poisťovní v psychiatrických ambulanciách sa totiž pohybujú na úrovni 1/3 v porovnaní s inými špecializačnými odbormi ( tabuľka s finančným ohodnotením práce ambulantných lekárov v jednotlivých špecializačných odboroch je k dispozícii na MZ SR, psychiatria a pedopsychiatra je " na chvoste").

Odporúčali by ste skrátenie aj pre iné odbory?

To už musia posúdiť jednotlivé odbory.