Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME

22.12.2021

Predvianočná výzva SLK občanom

14.12.2021

SLK sa vyjadrila k zadržaniu záchranárov

Slovenská lekárska komora vyjadrila podporu zadržaným záchranárom, ktorí prezentovali pred parlamentom oprávnené požiadavky zdravotníkov.

Tlačové vyhlásenie SLK nájdete tu: Stanovisko SLK k zadržaniu záchranárov

Zadržaniu sa venovali viaceré médiá, ktoré zverejnili aj stanovisko SLK, linky nájdete tu:

LOZ, ASL SR či SLK vyjadrili podporu protestujúcim záchranárom - Lekari.sk

Zadržaných protestujúcich záchranárov v utorok polícia prepustila (teraz.sk)

Kollár zaplatí dvojicu záchranárov z protestu ich pokutu (pluska.sk)

Lekárske organizácie sú zdesené: Zdravotníkom sme najprv tlieskali, teraz ich ZATVÁRAME?
(dnes24.sk)

Zadržaných protestujúcich záchranárov v utorok polícia prepustila | Dnes24.sk

 

29.9.2021

SLK k odloženiu projektu Optimalizácie siete nemocníc 

Slovenská lekárska komora prijala so zadosťučinením správu o tom, že Optimalizácia siete nemocníc sa odkladá až na rok 2023. „Rozhodnutie odložiť časť reformy, ktorá sa prioritne mala venovať rušeniu a rozdeľovaniu nemocníc do jednotlivých kategórií, až na koniec budúceho roka, je dobrou správou aj pre všetkých našich občanov – pacientov. Dobrou správou aj preto, lebo získame čas, ktorý môžeme venovať príprave iných dôležitejších segmentov, potrebných na kompletné fungovanie celého rezortu. Myslíme hlavne na zásadné zmeny financovania celého rezortu, ambulantnej siete, ale predovšetkým doplnenie a stabilizáciu odborného personálu,“ povedal prezident SLK MUDr. M. Kollár.

Ako už niekoľko mesiacov upozorňujeme, predložený projekt v podobe, v ktorej bol pôvodne navrhnutý, by určite nepriniesol ani zlepšenie kvality, ani dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Opäť si v tejto súvislosti dovolíme prízvukovať, že základným mottom akejkoľvek reformy nemôže byť zatváranie nemocníc! Transformácia súčasných funkčných nemocníc na doliečovacie ústavy alebo nemocnice s poskytovaním následnej zdravotnej starostlivosti rozhodne nie je cestou ku zlepšeniu zdravotnej starostlivosti o našich občanov.

Opakujeme, že základným a najpálčivejším problémom slovenského zdravotníctva je stabilizácia zdravotníckeho personálu. V plnej nahote nám to ukázala aj pandémia koronavírusu. Bez dostatočného finančného ohodnotenia zdravotníckych pracovníkov a zlepšenia ich pracovných podmienok sa nám celý systém čoskoro zrúti. Preto sme pred pár dňami opäť verejne vyzvali kompetentných, aby v budúcom rozpočte, ktorý sa pripravuje, vyčlenili dostatok finančných zdrojov na stabilizáciu zdravotníkov,“ zdôraznil prezident SLK.

Nechceme však len vyzývať a kritizovať, ale komora sa snaží prinášať aj riešenia. Máme pripravenú kostru reformy slovenského zdravotníctva, ktorú plánujeme po našom volebnom sneme (uskutoční sa v dňoch 1. - 2.10.2021) predstaviť aj verejnosti. Sme presvedčení, že spoločnou odbornou diskusiou dokážeme následne uviesť do života takú reformu, ktorú si naše zdravotníctvo – a predovšetkým všetci naši občania – zaslúžia. Slovenská lekárska komora je na tento zásadný krok pripravená.

Slovenská lekárska komora, 29.9.2021

 

28.9.2021

SLK reaguje na slová prezidentky Zuzany Čaputovej v NR SR 

Slovenská lekárska komora veľmi pozitívne vníma slová prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ktoré dnes odzneli v jej prejave o stave republiky pred poslancami nášho parlamentu.

Slová, ktoré venovala zdravotníkom a celkovo situácii v zdravotníctve, sú jasným dôkazom toho, že hlava štátu vníma situácia v tomto rezorte ako veľmi vážnu.

Pani prezidentka pred poslancami zdôraznila: „Dlhodobo vieme, že ľudí v zdravotníctve máme málo a že ich priemerný vek je vysoký. Preto je nevyhnutné, aby sa personálna stabilizácia v rezorte stala jednou z našich kľúčových priorít, inak to bude mať pre nás všetkých fatálne následky.“

Presne tieto isté slová vyslovila Slovenská lekárska komora aj na svojej nedávnej tlačovej konferencii, na ktorej sme hovorili o tom, že bez stabilizácie zdravotníckych pracovníkov sa nám celý systém zrúti. SLK na nej verejne vyzvala kompetentných, aby v prichádzajúcom rozpočte vyčlenili na stabilizáciu zdravotníkov potrebné finančné zdroje.

Za týmito slovami si stojíme. Pevne dúfame a veríme, že aj po prejave pani prezidentky si kompetentní uvedomia naliehavosť situácie a pochopia, že zastabilizovať finančne zdravotníckych pracovníkov je pre nás všetkých životne dôležitou otázkou.

Slovenská lekárska komora, 28.9.2021

 

27.8.2021

Vyjadrenie SLK – reakcia na sťažnosť MZSR na doktora Liptáka 

Konkrétnu sťažnosť MZ SR na doktora Liptáka sme zatiaľ oficiálne nedostali, máme informácie len z médií. Akonáhle bude sťažnosť doručená Slovenskej lekárskej komore, Kontrolný výbor SLK po oboznámení sa s podnetom ho zašle MUDr. Liptákovi na vyjadrenie. Následne po oboznámení sa so všetkými relevantnými skutočnosťami a písomnosťami rozhodne, či podá návrh na začatie disciplinárneho konania Disciplinárnej komisii. Tá môže udeliť lekárovi napomenutie alebo pokutu až do výšky 1659 eur. Pri opakovanom porušení môže byť dokonca aj vylúčený zo SLK.

Vzhľadom na množiace sa podnety plánuje SLK v najbližšom období iniciovať pracovné stretnutie s ministrom zdravotníctva SR, na ktorom chceme hovoriť o širších kompetenciách a právomociach SLK.

Slovenská lekárska komora, 27.8.2021

 

18.8.2021

SLK žiada stiahnuť navrhovanú novelu zákona o liekoch 

Slovenská lekárska komora je presvedčená, že navrhovaná novela zákona o liekoch, ktorá chce zaviesť povinnú generickú preskripciu bez uvádzania konkrétneho názvu lieku, nemá svoje opodstatnenie, neušetrí peniaze a čo je hlavné – rozhodne nebude v prospech pacienta.

Súčasný stav, v ktorom lekári už od roku 2011 povinne predpisujú lieky genericky, ale zároveň môžu v odôvodnených prípadoch uviesť na recept aj konkrétny názov, je z nášho pohľadu dobrý a je hlavne v prospech pacientov.

Pripravovaná novela zákona bude pre pacientov, najmä tých starších (ktorí užívajú najviac liekov), znamenať len zbytočný zmätok, nedorozumenia a vylúčiť nemožno ani ohrozenie ich zdravia. Ak pacient dostane povedzme každý mesiac „svoj“ liek v inom balení, hlavne u tých starších to spôsobí značnú dezorientáciu a môže narušiť aj priebeh liečby. Navyše, lekár najlepšie pozná svojho pacienta, vie, aké lieky užíva a tým pádom dokáže aj najlepšie posúdiť prípadnú kontraindikáciu s inými liekmi. Aj pri generikách s tou istou účinnou látkou môžu byť rozdiely v účinkoch i vzájomných interakciách medzi jednotlivými liekmi, ktoré pri liečbe pacienta môže posúdiť len jeho lekár. Týmto spôsobom teda prácu lekárov iba sťažíme, pretože väčšina pacientov nevie lekárovi povedať presný názov lieku, ktorý užíva.

V neposlednom rade treba skonštatovať, že predkladaná novela je skôr v prospech lekární a distribútorov liekov, rozhodne však nie v prospech pacientov a slovenského zdravotníctva.

Slovenská lekárska komora preto navrhuje stiahnuť spomínanú novelu z medzirezortného pripomienkového konania a ponechať v praxi súčasný stav.

Slovenská lekárska komora, 18.8.2021

 

10.8.2021

Slovenská lekárska komora - vyjadrenie pre aktuality. sk ohľadom šírenia dezinformácií o očkovaní 

Otázky aktuality.sk:

Plánujete disciplinárne konania v prípade lekárov, ktorí šíria dezinformácie o očkovaní či odrádzajú od očkovania? Čo im v takomto prípade môže hroziť?

Kam by mali ľudia nahlasovať lekárov, ktorí šíria konšpirácie/odrádzajú ľudí od očkovania?

Aký má komora postoj k takýmto lekárom?

Odpovede SLK:

„V prípade, ak SLK dostane sťažnosť na člena SLK v súvislosti s očkovaním, bude sa sťažnosťou zaoberať Kontrolný výbor SLK ako s každou inou sťažnosťou Kontrolný výbor SLK po oboznámení sa so všetkým relevantnými informáciami a podkladmi rozhodne o opodstatnenosti/neopodstatnenosti sťažnosti. KV SLK k dnešnému dňa takúto sťažnosť neriešil.“

 

19.7.2021

Slovenská lekárska komora sa vyjadrila pre Plus 7 dní k útokom na lekárov

Otázky Plus 7 dní k útokom na lekárov, ku ktorým došlo v predošlých dňoch (protesty pred ich domami, vyhrážky v súvislosti s vakcináciou...):

1) Čo si o tom predstavitelia komory myslia?

2) Bude to komora nejako oficiálne riešiť?

3) Nie je takéto niečo nebezpečné? Minimálne teda v zmysle, že dotknutí lekári sa stiahnu z verejného života a ostatní sa budú cítiť zastrašovaní?

Odpovede SLK:

SLK chápe, že problematika očkovania je dnes témou, ktorá nielen rozdeľuje spoločnosť, ale nie všetci máme v tejto otázke aj jednotný názor. Pritom myslíme nielen na jednotný názor širokej laickej verejnosti, ale tento názor dnes nie je jednotný ani medzi nami odborníkmi. Preto nájsť unifikovaný názor, s ktorým by sa vedela stotožniť absolútna väčšina, nie je jednoduché. Nemyslíme si, že by bolo dobré upierať komukoľvek právo prezentovať svoj vlastný názor, ide však o to, akým spôsobom ho prezentuje a vyžaduje si jeho akceptáciu. Spomínané útoky a prejavy považujeme za prejav totálnej nekultúrnosti a za hrubé zastrašovanie a ohrozovanie lekárov či iných odborníkov. Útočiť na niekoho pre jeho odborný názor na akejkoľvek úrovni je neakceptovateľné a všetky takéto útoky rozhodne odsudzujeme.

SLK nemá v tomto smere žiadne kompetencie, spoliehame sa plne na kompetentné orgány, ktoré majú tieto veci v náplni práce.

Samozrejme, že je to nebezpečné a znovu to otvára otázku ešte širšej ochrany lekára a jeho postavenia v spoločnosti. Je smutné, že k takýmto nepochopiteľným útokom dochádza po roku, v ktorom naši lekári, sestry, vedci, aj ostatní zdravotnícki pracovníci nasadzovali vlastné zdravie a často aj obetovali svoje životy v boji s pandémiou, aby zachraňovali pacientov. Postaveniu lekára v spoločnosti a jeho ochrane bude treba v budúcnosti venovať oveľa väčšiu pozornosť, určite aj formou legislatívnych zmien.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK, 19.7.2021

 

22.6.2021

Slovenská lekárska komora vydala vyhlásenie v súvislosti s hrozbou šírenia delta variantu vírusu 

Text vyhlásenia nájdete TU.

 

10.6.2021

SLK sa vyjadrila k návrhu Optimalizácie siete nemocníc a potrebám slovenského zdravotníctva 

Na tlačovej konferencii Slovenskej lekárskej komory k téme návrhu Optimalizácie siete nemocníc, ktorá sa konala dňa 10.6.2021, sa zúčastnil prezident SLK M. Kollár, člen Prezídia SLK M. Vician a člen Rady SLK J. Šimo.

TLAČOVÚ SPRÁVU nájdete TU.

 

3.6.2021

Slovenská lekárska komora sa pre TV Markíza vyjadrila k potvrdeniam o prekonaní Covidu – poplatkom aj formulárom

Otázky TV Markíza:

Stretli sme sa s prípadom, že si za takéto potvrdenie v cudzom jazyku v sieti praktických lekárov s názvom Praktická ambulancia pýtajú 30-40 €, na stránke v cenníku majú tieto potvrdenia dokonca za 50 €.

Máte v nejakých stanovách, prípadne ako to v praxi máte zaužívané, približnú sumu za takéto potvrdenia? Nie je to prehnaná suma, keďže ide len o pečiatku, ktorú vydá sestra na dopredu pripravený formulár?

Odpovede SLK:

Potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid 19 je administratívny úkon, za ktorý si lekár môže účtovať poplatok v zmysle cenníka, zverejneného pre danú ambulanciu. Treba si uvedomiť, že je to úkon, ktorý praktického lekára zaťažuje a berie mu čas, ktorý by mohol venovať inému pacientovi.

V tejto súvislosti by sme preto chceli aj pacientov vyzvať, aby si uvedené tlačivo priniesli so sebou (môžu si ho stiahnuť v cudzom jazyku zo stránky Ministerstva zahraničných vecí SR), aby lekár nestrácal čas tlačením formuláru a mohol ho pacientovi čo najskôr potvrdiť.

Čo sa týka výšky sumy, vždy treba zvážiť primeranosť. 30-40 euro sa nám zdá naozaj veľa. Je to však na zvážení každého lekára.

Slovenská lekárska komora, 3.6.2021

 

28.5.2021

Vyjadrenie SLK pre TASR k reforme – optimalizácii siete predstavenej zo strany MZ SR 

Slovenská lekárska komora zatiaľ nemá kompletné informácie, týkajúce sa reformy zdravotníctva a optimalizácie siete nemocníc, ktoré nám predstavilo ministerstvo zdravotníctva na spoločnom stretnutí.

Komplexný materiál nemáme ešte stále k dispozícii, a to napriek tomu, že sme ho ako Slovenská lekárska komora od ministerstva žiadali. Predpokladáme, že je obsiahlejší a bude si vyžadovať viac času na dôkladné preštudovanie a analýzu.

Už teraz však môžeme konštatovať, že sme sklamaní. Materiál, ktorý bol predstavený ako zásadná reforma slovenského zdravotníctva v rámci Plánu obnovy, sa totiž od predchádzajúcej reformy- stratifikácie, ktorú SLK dlhodobo kritizovala a odmietla, odlišuje iba minimálne. Tu si dovolíme poznamenať, že správnosť nášho rozhodnutia nám ohľadom stratifikácie potvrdila aj pandémia.

Predkladaný materiál neobsahuje také riešenia, ktoré si vyžadujú nielen súčasné problémy v našom zdravotníctve, ale predovšetkým riešenia, ktoré treba urobiť pre kvalitné fungovanie slovenského zdravotníctva aj v budúcnosti. Sme sklamaní, že reforma nerieši to najpodstatnejšie a v súčasnosti aj najdôležitejšie – a to je personálna stabilizácia našich zdravotníkov. Bez nej sú akékoľvek ďalšie reformy, optimalizácie či inak nazvané zmeny v zdravotníctve odsúdené vopred na neúspech.

Zároveň musíme aj konštatovať, že je smutné, ak vedenie rezortu hľadá pri plánovaných zmenách v prvom rade politickú podporu miesto toho, aby hľadalo podporu odbornú, bez ktorej je akákoľvek reforma v praxi nerealizovateľná.

Slovenská lekárska komora, 28.5.2021

 

25.5.2021

SLK sa vyjadrila pre denník Plus jeden deň k odchodu lekárov po núdzovom stave 

Otázky denníka Plus jeden deň:

  • Koľko všeobecných lekárov a lekárov špecialistov chýba na Slovensku?
  • Koľko očakávate, že ich zo systému odíde v tomto roku?
  • Čo je najčastejšia príčina odchodu lekárov?
  • Pribúda odchodov lekárov v súvislosti so zrušením núdzového stavu? Naplnili sa avizované hromadné výpovede?
  • Koľko nadčasov majú lekári po dvoch vlnách pandémie koronavírusu - ak je možné priemer + maximálny počet?

 

Odpovede SLK:

  • Len v ambulanciách nám chýba okolo 2500 všeobecných lekárov a špecialistov. Ak by sme k tomu prirátali aj chýbajúcich lekárov v nemocniciach, tak sa dostaneme až k číslu okolo 5000.
  • Ak neurobíme zásadné opatrenia na stabilizáciu lekárov, tak môžeme očakávať taký odchod, ktorý by mohol výrazným spôsobom ovplyvniť kvalitu a dostupnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti.
  • Pracovné a finančné podmienky a celkovo spoločenské postavenie lekárov u nás.
  • Keďže núdzový stav prešiel do hospodárskej mobilizácie iba pred týždňom, nevieme túto situáciu ešte reálne vyhodnotiť.
  • Takéto údaje nemá Slovenská lekárska komora k dispozícii, ale vzhľadom na celkový priebeh pandémie predpokladáme, že tých nadčasov nebude málo. Čo je však ešte závažnejšie je to, že lekári si už od prvej vlny pandémie (jar 2020) – teda vyše rok a pol – nemohli brať dovolenky, teda minimálne nie v takom rozsahu, ako to umožňuje Zákonník práce. A tu sa dostávame k otázke – ak si nevyčerpanú dovolenku nebudú môcť vybrať, z čoho sa im bude preplácať? Z akých finančných zdrojov?

 

Slovenská lekárska komora, 25.5.2021

 

25.5.2021

SLK sa vyjadrila pre denník k Sme k očkovaniu tehotných

Otázky denníka Sme:

  • Aké stanovisko zastáva Slovenská lekárska komora ohľadom očkovania tehotných a dojčiacich žien proti covidu?
  • Momentálne môže byť táto skupina žien prednostne očkovaná aj u nás na Slovensku, avšak názory lekárov sa častokrát rôznia, prípadne svoje pacientky nevedia bližšie informovať, či je vhodné očkovanie počas tehotenstva podstúpiť alebo nie?
  • Aký odborný názor zastáva Vaša spoločnosť? Je bezpečné, aby tehotné a dojčiace ženy podstúpili očkovanie proti novému koronavírusu? Aké riziká im hrozia?

 

Odpoveď SLK:

V súčasnosti nedisponujeme relevantnými a preukázanými dátami alebo výskumami, ktoré by vykazovali tehotnosť ako absolútnu kontraindikáciu pri očkovaní proti COVID-19, ale ani takými, ktoré by jednoznačne odporúčali vakcináciu tehotných žien.

Napriek tomu si myslíme, že napríklad u pacientok so závažnými ochoreniami, kde by benefit očkovania mohol prevýšiť prípadné riziká, doporučujeme vakcináciu po konzultácii s lekárom zvážiť. Rozhodne je však dobré vyhnúť sa očkovaniu v prvom trimestri tehotenstva.

Slovenská lekárska komora, 25.5.2021

 

14.5.2021

SLK sa vyjadrila pre TASR k ukončeniu núdzového stavu a hospodárskej mobilizácii 

TASR – otázky:

Čo si myslí vaša organizácia o novele zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorou by sa malo umožniť naďalej prijímať opatrenia na boj s pandémiou, no bez viazanosti na núdzový stav?

Odpoveď SLK:

Pre zdravotníkov sa ani po prijatí spomínanej novely oproti súčasnému núdzovému stavu de facto nič zásadné nemení . Aj keď podľa nej nebude možné počas mimoriadnej situácie, t.j. mimo núdzového stavu, nariadiť pracovnú povinnosť, budú zdravotnícki pracovníci subjektov hospodárskej mobilizácie (najmä nemocníc) povinní zotrvať v pracovnom pomere počas celého obdobia. Ustanovujú to paragrafy týkajúce sa organizácie zdravotníckeho zabezpečenia.

Na jednej strane síce rozumieme tomu, že počas mimoriadneho stavu bude nevyhnutné zabezpečovať neštandardnú zdravotnú starostlivosť, ale na strane druhej nám tu chýba jasné časové vymedzenie. Navyše a to je podstatné, že pre zdravotníckych pracovníkov s povinnosťami neprichádzajú žiadne benefity alebo kompenzácie, vrátane zvýšeného finančného stimulu práce a sociálnej ochrany.

 

14.5.2021

SLK sa pre denník Plus jeden deň vyjadrila aj k tomu, či ukončenie núdzového stavu neohrozí zdravotnú starostlivosť 

Plus jeden deň – otázky:

  • Neohrozí podľa vás koniec núdzového stavu plynulý chod nemocníc? (Má prejsť síce nový zákon o hospodárskej mobilizácii, no podľa ministra Lengvarského to nebude znamenať pracovnú povinnosť pre zdravotníkov.)
  • Nemáte informácie o tom, koľko zdravotníkov sa po skončení núdzového stavu chystá skončiť, odísť do dôchodku, prípadne vziať si konečne dovolenku?

Odpovede SLK:

  • Plynulý chod nemocníc neohrozuje koniec núdzového stavu, ale katastrofálna personálna situácia v našom zdravotníctve. Na tento problém upozorňuje SLK už dlhé roky – a pripomíname, že sa to netýka len nemocníc, ale aj ambulantného sektora.
  • Presné počty nemáme, ale podľa našich informácií je to niekoľko desiatok lekárov a ešte viac sestier. Upozornili sme na to aj na našej nedávnej tlačovej konferencii spoločne s Lekárskym odborovým združením a komorou sestier. Situácia je tak vážna, že pri jej neriešení tu reálne hrozí možné znefunkčnenie prevádzky niektorých rozhodujúcich oddelení.

 

29.4.2021

Prezident SLK zhodnotil Plán obnovy pre zdravotníctvo 

Plán obnovy pre zdravotníctvo sa zdá byť na jednej strane veľkorysý, ale na druhej strane ponúka množstvo nezodpovedaných, závažných otázok.

Je dobre a už je aj načase, že značná časť smeruje do výstavby, event. obnovy zastaralej nemocničnej infraštruktúry. Problém však nastáva s termínmi. Z môjho pohľadu sa rok 2025 javí nereálne vzdialený, ale ak to má byť rok ukončenia tejto výstavby, dá sa akceptovať. Rovnako je to aj s výstavbou detenčných a komunitných zariadení.

Dôležité však bude nielen preinvestovať 1 miliardu eur, ale to, čo sme schopní za tieto peniaze všetko vybudovať. Myslíme si, že v slovenskom zdravotníctve je čo budovať nanovo, ako i rekonštruovať.

Ťažko posúdiť rozsah investícií do oblasti humánnej, modernej a dostupnej starostlivosti o duševné zdravie v celkovej sume viac ako 100 miliónov eur. Každý z nás si pod tým môže predstaviť niečo iné.

Podobné prostriedky sú pripravené aj do záchranného zdravotného systému, čo by mohla byť dobrá investícia na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti za účelom odvrátenia zbytočných úmrtí na akútne stavy.

Dôležitá kolónka a segment v obnove, aj s patričným finančným zabezpečením na úrovni vyše štvrť miliardy eur, je v oblasť dostupnej a kvalitnej dlhodobej sociálno-zdravotnej starostlivosti, aj s jej integráciou. Táto má osobitý význam hlavne s perspektívou horšieho demografického výhľadu na najbližšie dekády, charakterizované predovšetkým výrazným starnutím nášho obyvateľstva.

Ďalej sa uvažuje o posilnení, rozšírení a obnove kapacít komunitnej sociálnej starostlivosti, obnovy kapacít následnej a ošetrovateľskej starostlivosti vrátane paliatívnej starostlivosti, ktorá si vyžaduje investíciu okolo 250 miliónov eur.

Všetky spomenuté investície, ako i oblasti, sú síce dôležité, ale v rámci reformy slovenského zdravotníctva sa nemyslelo na to, čo je najdôležitejšie, ale i najťažšie. A to je stabilizácia a konkurencieschopnosť slovenského zdravotníckeho personálu v porovnaní so zahraničím. V tejto oblasti budú zdroje výrazne vyššie a musíme s nimi počítať. V opačnom prípade je zbytočné dávať peniaze na nové budovy, prístroje, keď v nich nebude mať kto liečiť a s prístrojmi kto pracovať. Ľudský faktor je tá najvyššia, ale i najdôležitejšia hodnota a mám pocit, že práve na tú sa zabudlo.

Potrebujeme predovšetkým posilniť a prebudovať základný pilier každého zdravotníctva, ambulantnú sieť poskytovateľov. 11 miliónov eur do súčasného ambulantného systému je však iba kvapka v mori a nevyrieši nám zásadný problém slovenského zdravotníctva. A to už nehovorím o reforme poisťovacieho systému, ktorý by mal byť chrbtovou kosťou všetkých zásadných zmien nášho zdravotníctva. Tie by mali byť charakterizované zmenou vzťahov, pravidiel, ale predovšetkým očakávaní.

Záverom treba len podotknúť, že ak 1,5 miliardy rozdelíme na 5 rokov, dostaneme sumu 300 miliónov, z čoho je aj laikovi - nefinančníkovi - jasné, že je to žalostne málo pre celé roky podvyživené a zanedbané slovenské zdravotníctvo.

Len najbližšie roky teda ukážu, ako a či sme reálne schopní a ochotní reformu slovenského zdravotníctva napĺňať, alebo - tak ako doteraz – len veľkohubo o nej hovoriť.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK

 

28.4.2021

Aktuálne vyhlásenie Slovenskej lekárskej komory a Zväzu ambulantných poskytovateľov 

Ministerstvo zdravotníctva SR zaslalo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti email, v ktorom ich vyzýva, aby za účelom zúčtovania pridelených finančných prostriedkov v rámci odmeňovania zdravotníckych pracovníkov v 1. línii a červenej zóne MZ SR zaslali kópie dokladov preukazujúcich poukázanie finančných prostriedkov na účet zdravotníckeho pracovníka (napr. kópie výpisov z bankového účtu, výpis zo mzdového systému a pod.).

Slovenská lekárska komora a Zväz ambulantných poskytovateľov majú za to, že výzva MZ SR na zasielanie dokladov je nevykonateľná. SLK a ZAP sú presvedčení, že zaslanie elektronického formulára do NCZI, v rámci ktorého poskytovateľ čestne vyhlasuje, že poskytnuté finančné prostriedky použil v súlade s ich účelom, je dostačujúce.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v zmysle pokynov MZ SR odmenu zúčtovali a uhrádzali zdravotníckym pracovníkom v najbližšom výplatnom termíne po pripísaní finančných prostriedkov zo strany MZ SR, pričom ich uhrádzali zamestnancom v jednej platbe spolu so mzdou za príslušný kalendárny mesiac. Z bankových a mzdových výpisov tak nie je možné určiť, aká časť z vyplatenej sumy zamestnancovi pripadá na mzdu za prácu a aká časť na odmenu za výkon práce v prvej línii a zároveň, aká časť dotácie bola použitá na úhradu odvodov. Okrem toho v prípade poskytnutia údajov o výške mzdy zamestnanca bez jeho súhlasu by poskytovatelia konali v rozpore s GDPR.

Slovenská lekárska komora

Zväz ambulantných poskytovateľov

 

19.4.2021

Odpovede pre HN – e-zdravie a telemedicína 

E-zdravie už dokázalo, že má svoj význam, ale stále nefunguje v takom rozsahu, ako by sme všetci od neho, po toľkých rokoch, právom očakávali. Stále nám ešte neponúka tie informácie a tú pomoc, ktoré by už dávno malo. Takže z tohto pohľadu si myslím, že je treba skôr pracovať na vylepšení a sfunkčnení základného projektu e-zdravia. Telemedicína je stále obrovský otáznik a možno od nej viac očakávajú laici ako odborníci. Medicína nie je o telemedicíne, to si treba narovinu povedať. Môže však byť, samozrejme, prínosom, doplnkom základnej medicíny, ale k tomu je potrebná v prvom rade odborná diskusia. Z nej musí potom vzísť, čo si pod ňou vlastne predstavujeme, čo od nej očakávame a ako nám môže všetkým zjednodušiť život. Bez toho, aby prišlo k akémukoľvek zníženiu kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti a ohrozenia bezpečnosti pacientov. V tejto chvíli sa mi zdá tento projekt a jeho financovanie nie malými prostriedkami za trochu unáhlené.

MUDr. Marian Kollár, prezident SLK

 

8.4.2021

Prezident SLK pre Slovenský rozhlas o dlhom covide

MUDr. Marian Kollár sa pre večerný Rádiožurnál vyjadril aj k postcovidovému syndrómu. V relácii išlo aj o otázku, že tzv. dlhý covid zatiaľ nie je zaradený medzi diagnózy. Vyjadrenie prezidenta SLK prinášame v plnom znení:

„Napriek tomu, že pacienti už nie sú infekční, pretrvávajú im nejaké ťažkosti. Je to nová kategória ochorení i príznakov, ktoré sme doteraz nepoznali, ani nemáme ich presne evidované.“

Link na celú reláciu nájdete tu: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1124 - reportáž o dlhom covide začína cca od 12 minúty.

 

6.4.2021

Kontrolný výbor SLK preveroval PN-ku, vystavenú MUDr. Petrom Liptákom pre Pavla Ruska 

Predseda KV SLK MUDr. Dalimír Zobka pre TV Markíza priblížil v písomnom stanovisku závery preverovania.

Link nájdete tu, reportáž začína od cca 23.52 minúty: https://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/epizoda/47420-televizne-noviny

 

6.4.2021

Prezident SLK sa po Veľkej noci vyjadril k možnému uvoľňovaniu opatrení 

https://ereport.sk/razny-odkaz-odbornikov-k-uvolnovaniu-opatreni-toto-dovolte-ako-prve/

 

1.4.2021

Vyjadrenie SLK k novému ministrovi zdravotníctva 

 

1.4.2021

RTVS, Jednotka, Správy – vyjadrenie prezidenta SLK k novému ministrovi

Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory: „V súčasnej situácii, ktorá je charakteristická obdobím zápasu s pandémiou, si vyžaduje jasné, zrozumiteľné a včasné, odborné, ale predovšetkým dobre komunikované rozhodnutia a sme presvedčení, že v osobe pána doktora Lengvarského by sme mohli nájsť človeka na správnom mieste a v správnej chvíli.“

 

1.4.2021

Vyjadrenie SLK pred Veľkou nocou, apel na občanov 

 

1.4.2021

SLK ocenila schválenie pandemickej PN 

 

 

8.3.2021

Prezident SLK hodnotí ministra Krajčího

MUDr. Marian Kollár sa vyjadril pre TASR k ročnému pôsobeniu ministra zdravotníctva: https://dennikn.sk/minuta/2301580/?ref=mpm

 

4.3.2021

Vyhlásenie Regionálnej lekárskej komory KE ku kontrolám všeobecných lekárov zo strany polície 

Regionálna lekárska komora Košice je rozhorčená a pobúrená najnovšími informáciami, že policajné zložky na východe Slovenska (podľa našich informácií napr. v Michalovciach, Trebišove či Sečovciach) chodia po ambulanciách všeobecných lekárov a kontrolujú, či sú v práci. Potvrdili nám to viacerí lekári.

Takéto konanie považujeme za vrchol dehonestácie a doslova ponižovanie lekárov a všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorí denne bojujú za zdravie a životy svojich pacientov. Všeobecní lekári majú denne v priemere 70 pacientov, z toho desiatky telefonických konzultácií a mnohí sú doslova na pokraji vyčerpania. Chápeme síce, že mnohí pacienti sú nespokojní a často sa nevedia dovolať svojmu lekárovi, ale to neznamená, že lekári nie sú v práci.

Sme sklamaní, že potom, ako vláda deklarovala vo svojich opatreniach pomoc primárnemu segmentu, ktorý je pilierom nášho kolabujúceho zdravotníctva, sme sa dočkali nie pomoci, ale represií a dehonestovania.

Žiadame príslušné orgány, aby okamžite prestali s takouto formou kontrol a radšej sa zamerali na kontrolu opatrení, prijatých na zamedzenie šírenia koronavírusu.

My lekári by sme určite privítali v prvom rade upokojenie situácie, ku ktorému by prispelo aj vysvetľovanie pacientom, že robíme, čo môžeme. V mimoriadnom nasadení sú všetci lekári aj ostatní zdravotníci a privítali by sme nielen od kompetentných orgánov, ale od všetkých občanov, spolupatričnosť, trpezlivosť a pomoc nielen všeobecným lekárom, ale zdravotníkom naprieč celým segmentom.

MUDr. Valéria Vasiľová, prezidentka RLK Košice

 

4.3.2021

SLK odpovedala na otázky agentúry SITA v súvislosti s vakcínou Sputnik a zodpovednosťou lekárov 

  • Podľa dostupných informácií by zodpovednosť za podanie tejto vakcíny mal prevziať lekár. Je takýto postup bežný pri liečbe neregistrovanými liekmi?

         Áno, ak je objednávateľom neregistrovaného lieku lekár, tak je za podanie tohto lieku aj tento lekár zodpovedný a takýto postup je bežný a v súlade s   legislatívou. Ale toto je iný prípad. Objednávateľom, nákupcom a platcom Sputniku V je štát. Očkovanie touto vakcínou je v záujme štátu – aby chránil životy a zdravie obyvateľov, a preto sme presvedčení, že aj zodpovednosť musí prevziať štát. Očakávame, že už v najbližších dňoch pripraví vláda potrebné legislatívne úpravy, ktoré následne presne určia postupy a pravidlá pri podávaní vakcíny Sputnik V. Z nich musí byť jasné, že lekár za prípadné nežiadúce účinky nenesie zodpovednosť.

  • Zaznamenali ste neochotu alebo strach zo strany lekárov? Budú chcieť touto neregistrovanou vakcínou očkovať?

          Ozývajú sa nám lekári a požadujú od nás ďalšie informácie.

  • Majú lekári právo odmietnuť podať vakcínu?

          Podľa nášho názoru má lekár právo nezúčastňovať sa očkovania neregistrovanou vakcínou.

  • Môže podať vakcínu aj iný zdravotník ako lekár? Ak áno, kto a za akých okolností?

           Na základe indikácie lekára môže liek či očkovaciu látku podať injekčne do svalu aj sestra alebo zdravotný asistent.

 

2.3.2021

Prezident SLK hovoril v RTVS o Sputniku V, zodpovednosti lekárov aj Ivermectine 

MUDr. Marian Kollár sa vo večerných Správach a komentároch vyjadril aj k tomu, ako je to so zodpovednosťou lekárov v súvislosti s vakcináciou, prečo by mal zodpovednosť prebrať štát, aké kroky by mali nasledovať a čo si myslí o Ivermectine.

Link na reláciu nájdete tu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14040/262530#558

Rozhovor s prezidentom SLK začína od cca 7,41 minúty.

 

2.3.2021

SLK v ankete HN o sprísnení opatrení 

Prezident SLK sa pre Hospodárske noviny v ankete expertov vyjadril aj k tomu, čo si myslí o opatreniach vlády.

Link nájdete tu: Anketa s expertmi o sprísnení lockdownu: Zaberú už konečne opatrenia? (hnonline.sk)

Celé vyjadrenie prinášame tu:

Marian Kollár, Slovenská lekárska komora

,,Podľa nových opatrení sa nedá riadiť. Pokiaľ neprídu nejaké jasnejšie usmernenia, čo ktoré vyjadrenie znamená. Vnímame to ako problém, minimálne na úrovni zdravotníkov, ale, samozrejme, aj pacientov, našich občanov, že to sú len také skutočne rámcové, orientačné odporučenia, ktoré ešte nie sú rozpracované. A my čakáme na ich rozpracovanie. Nevieme, na základe čoho budú opatrenia vykonávané."

 

2.3.2021

Prezident SLK o očkovacej stratégii (Nový čas)

MUDr. Marian Kollár sa vyjadril v denníku Nový čas v Téme dňa k otázke, aká by mala byť postupnosť pri vakcinačnej stratégii.

Tu je celé vyjadrenie:

Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory:

,,Nie je dobré vysvedčenie, že neustále meníme vakcinačnú stratégiu. Z nášho pohľadu, po zaočkovaní zdravotníkov, ísť podľa veku a chorobnosti malo opodstatnenie. Ak tu budeme mať len pár vakcín, tak darmo budeme špekulovať , komu ich dáme. Tým pandémiu a súčasný nepriaznivý stav nezastavíme. Musíme spraviť úplne iný krok. Dostať toľko vakcín na Slovensko, aby nám počty zaočkovaných stúpali výraznejším spôsobom, minimálne tak, ako v okolitých krajinách. Môžeme vakcinovať aj kritickú infraštruktúru, mladých ľuďí, ale u nich priebeh ochorenia je úplne iný a táto veková skupina nám nezahlcuje nemocnice a nie sú to tie najohrozenejšie skupiny."

 

18.2.2021

Prezident SLK zhodnotil pre Zdravotnícke noviny rok 2020 

Článok prinášame v plnom znení: Ťažko hodnotiteľný rok

[18.02.2021; Zdravotnícke noviny; Názory; s. 6; MUDr. Marian Kollár]

očami MUDr. Mariana Kollára

Rok 2020 sa určite zapíše do histórie ako rok, ktorý preveril všetky zdravotnícke systémy. Tento rok, poznamenaný pandémiou COVID-19, odkryl všetky slabiny slovenského zdravotníctva a ukázal nám, že cesta, ktorou sme doteraz kráčali, bola len cestou zotrvačnosti, vychádzajúca ešte z kvality socialistického zdravotníctva. Rok 2020 je ťažko hodnotiteľný. A nielen preto, že každý deň tohto roku ovplyvňoval COVID-19. Táto pandémia nás zastihla nepripravených a v tom najhoršom období. Na jar nastúpila nová vláda, ktorá sa zaoberala predovšetkým pandémiou.

Rok 2020 jasne ukázal, že sú veci, na ktorých môžeme stavať. Jednou z nich je odborný potenciál lekárov i sestier aj s ich odhodlaním. Tých negatív môžeme spomenúť niekoľko, ale základnou niťou problémov roku 2020 a riešenia jeho najväčšej výzvy, pandémie koronavírusu, bolo, že množstvo návrhov, upozornení či ponúkaných riešení zo strany odborníkov, vedcov, lekárov vrátane Slovenskej lekárskej komory, sa nám podarilo uviesť do života len veľmi málo. Ale pandémia nám odhalila ešte niečo oveľa dôležitejšie. Všetci sme pochopili a poznali, kam sa dostalo naše zdravotníctvo doterajšími neodbornými, politickými rozhodnutiami. Slovenské zdravotníctvo potrebuje zásadné systémové zmeny, ktoré musia pripraviť odborníci, a bude na politikoch, aby ich dokázali schváliť a implementovať spolu s nimi do života.

SLK bude pokračovať vo svojej práci a bude sa snažiť všetkými silami upozorňovať, navrhovať a ponúkať riešenia, ktoré pomôžu nielen našim lekárom, ale predovšetkým našim pacientom. Podieľať sa na príprave a implementovaní takých zásadných zmien do slovenského zdravotníctva, aby bolo aj v budúcnosti nielen konkurencieschopné, ale aby dokázalo ponúknuť dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, na ktorú všetci už dlhé roky čakáme.

Autor je prezident SLK

 

17.2.2021

Prezident SLK o pomoci lekárov zo zahraničia 

MUDr. Marian Kollár sa pre Rádiožurnál Slovenského rozhlasu vyjadril k tomu, že na Slovensko majú prísť pomáhať zahraniční zdravotníci.

Link na reláciu nájdete tu: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1124/1511293Príspevok je hneď na začiatku relácie.

 

5.2.2021

Hlavný hygienik opäť povolil praktickú výučbu pre študentov zdravotníckych odborov a medikov!

Slovenská lekárska komora víta najnovšie usmernenie Hlavného hygienika SR Jána Mikasa, na základe ktorého je od 5. 1.2021, opäť povolená praktická výučba študentov zdravotníckych škôl a medikov na lekárskych fakultách.

Sme radi, že najmä študenti vyšších ročníkov medicíny sa konečne opäť zapoja do praktickej výučby v našich zdravotníckych zariadeniach, čo je nevyhnutným predpokladom na to, aby absolvovali plnohodnotnú a nevyhnutnú prax pre ich budúce povolanie.

Pevne veríme a dúfame, že obnovená praktická stáž bude pokračovať v tomto režime aj naďalej, a budúci lekári a ostatní zdravotnícki pracovníci budú mať možnosť vzdelávať sa už tak, aby v budúcnosti dokázali našim pacientom poskytovať čo najlepšiu kvalitnú a odbornú zdravotnú starostlivosť.

Slovenská lekárska komora, 5.2.2021

 

1.2.2021

Vyjadrenie SLK pre Hospodárske noviny: SLK o zmätkoch v preočkovaní

Mnoho zdravotníkov stále nedostalo pozvánku na druhú dávku vakcinácie proti COVID - 19. 

„Áno, máme informácie od viacerých zdravotníkov, že stále nedostali pozvánku na druhú dávku, hoci im už budúci týždeň uplynie štvortýždňová lehota od prvej dávky. Komora preto vyzýva kompetentných, aby urýchlene tento problém vyriešili,“ odkazuje jej hovorkyňa Nancy Závodská.

Link na celý článok tu: https://slovensko.hnonline.sk/2289389-zmatky-s-preockovanim-ludia-cakaju-na-druhu-davku-viaznu-sms-pozvanky

 

28.1.2021

Vyjadrenie pre HN v súvislosti s druhou dávkou vakcinácie

Otázky Hospodárskych novín:

Slovenská lekárnická komora má problém, že ich členovia ešte nedostali pozvánku na druhú dávku očkovania. Stretli ste sa s takýmto problémom aj vy? Evidujete koľko vašich členov bolo zaočkovaných prvou dávkou? Koľko ich teraz čaká na druhú dávku vakcinácie?

Odpoveď SLK: Áno, máme informácie od viacerých zdravotníkov, že stále nedostali pozvánku na druhú dávku vakcinácie, hoci im už budúci týždeň uplynie štvortýždňová lehota od prvej dávky. Slovenská lekárska komora preto vyzýva kompetentných, aby urýchlene tento problém vyriešili.

Počty zdravotníkov, ktorí boli zaočkovaní, prípadne koľkí čakajú na druhú dávku, komora neeviduje, tieto informácie by malo mať ministerstvo zdravotníctva alebo NCZI.

 

12.1.2021

Vyhlásenie SLK k plánovanému celoplošnému testovaniu

Slovenská lekárska komora vidí zmysel v cielenom testovaní, nie v celoplošnom. Plánované celoplošné testovanie v súčasnej epidemickej situácii nepovažujeme za prostriedok, ktorý nám pomôže zvládnuť pandémiu. Naopak, skôr sa obávame, že pri ňom môže dôjsť k ohrozeniu zdravia našich občanov – a to nielen vzhľadom na počasie (ak si uvedomíme, že by mali dlhé hodiny čakať v mrazoch), ale aj na fakt, že zápasíme s novou, oveľa infekčnejšou formou vírusu (v prípade testovania vo vnútri je tu teda oveľa vyššie riziko nákazy). Nevraviac už o tom, že v čase tvrdého lockdownu ideme vlastne robiť hromadné podujatie.

V súčasnej situácii, keď sú mnohé nemocnice takmer pred kolapsom a zdravotnícki pracovníci na pokraji svojich síl, si takéto doslova mrhanie ľudskými kapacitami ani nemôžeme dovoliť.

Slovenská lekárska komora je preto za cielené testovanie, ktoré by prebiehalo v ohniskách nákazy, vo veľkých podnikoch, v domovoch seniorov, na školách a v zdravotníckych zariadeniach. Zároveň navrhujeme, aby štát podľa kapacitných možností vyčlenil mobilné odberové miesta pre vyslovene suspektných pacientov, aby nedochádzalo k miešaniu ľudí. Rovnako je dôležité pokračovať v tvrdom lockdowne minimálne do 24. januára.

Na záver by sme radi odporučili vláde, aby radšej všetky personálne a materiálne sily sústredila nie na celoplošné testovanie, ale na očkovanie proti COVID-19. To je jediná cesta, ako túto pandémiu môžeme poraziť. Celoplošné testovanie takouto cestou nie je. Zároveň považujeme za nesmierne dôležité, aby boli čo najskôr po zdravotníkoch zaočkované najstaršie vekové skupiny obyvateľov, ktorí sú najohrozenejší a majú aj najťažšie priebehy ochorenia. Inak nám úmrtnosť nezačne klesať.

 

 

11.1.2021

Vyhlásenie SLK k odškodňovaniu zdravotníckych pracovníkov

Slovenská lekárska komora veľmi citlivo vníma množiace sa informácie o náraste počtu nakazených, a, žiaľ, aj zosnulých lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov v súvislosti s pandémiou COVID- 19.

Sme presvedčení, že otázku rizikovosti povolania zdravotníkov treba opäť otvoriť a začať hovoriť v tejto súvislosti aj o ich odškodnení. Podľa nášho názoru je legitímne a správne, aby každému zdravotníkovi, ktorý je priamo pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti konfrontovaný s možnosťou nakazenia, a u ktorého príde k vážnemu poškodeniu zdravia, eventuálne až k smrti z dôvodu infekcie COVID - 19, by mal štát garantovať odškodné. Odškodné musí byť aj jasne zadefinované.

Slovenská lekárska komora predloží túto požiadavku ako svoju zásadnú požiadavku aj na stretnutí s ministrom zdravotníctva, ktoré by sa malo uskutočniť v nabližších dňoch. Ak štát garantuje občanom odškodné pri komplikáciách spôsobených vakcínou proti COVID -19, je absolútne namieste postarať sa aj o ohrozených lekárov a ostatných zdravotníkov, od ktorých vyžadujeme priame nasadenie zdravia, dokonca životov pri výkone ich povolania v súčasnom období pandémie. 


Z nášho pohľadu je to to minimum, čo môže a z nášho pohľadu aj musí urýchlene štát spraviť pre zdravotníkov. Čo sa týka financií, treba ich na to nájsť, tak ako sa ich darí nájsť na iné veci a platby.

V dnešnej situácii by to nielen zlepšilo morálku a atmosféru medzi zdravotníkmi, ale zároveň by to bol silný odkaz vlády a parlamentu, že im na našich lekároch a ostatných pracovníkoch v zdravotníctve záleží a že si ich prácu nielen vážia, ale aj chápu riziká, v akých pracujú. A to nielen v súčasnosti.
Sme presvedčení, že takýto návrh sa stretne s podporou naprieč celým politickým spektrom.

Slovenská lekárska komora, 11.1.2021

 

8.1.2021

Vyjadrenie pre denník Pravda na otázky k odškodneniu zdravotníkov

  • Podľa akého modelu chcete, aby bolo odškodňovanie vyplácané?
  • Aké následky by mal mať zdravotník po COVID-19 aby si mohol odškodné uplatniť?
  • Budú oň môcť žiadať aj rodiny zosnulých zdravotníkov?

 

Vyjadrenie Slovenskej lekárskej komory:

Určite treba začať tým najaktuálnejším, čo nás momentálne najčastejšie postihuje, teda platbami za PN-ky. Každý zdravotník, ktorý bol na PN z dôvodu ochorenia COVID - 19, by mal dostať automaticky zo Sociálnej poisťovne 100% - nú PN-ku, a to na základe dokladovania pozitivity koronavírusu všeobecným lekárom, ktorý PN vypisuje. Toto opatrenie by sa malo dotýkať všetkých zdravotníkov, bez rozdielu, či pracujú v nemocnici, ambulancii, alebo kdekoľvek inde. Podobne, ako je to u silových zložiek alebo sudcov. Podľa modelu sociálneho zabezpečenia práce rizikových a ohrozených povolaní.


Druhá časť odškodnenia by sa dotýkala takisto všetkých zdravotníckych pracovníkov, u ktorých by prišlo aj vplyvom ochorenia na COVID -19 k tak vážnemu poškodeniu zdravia, že by bola znížená ich schopnosť v budúcnosti vykonávať prácu v takom rozsahu, ako ju vykonávali doteraz. Podobne, ako je to už aj dnes pri ochoreniach a odškodňovaní pri iných povolaniach. Rovnako by sa postupovalo aj v prípade úmrtia zdravotníckeho pracovníka z dôvodu infekcie COVID -19, ktoré by v tomto prípade ale už žiadala rodina zosnulého a mala by na toto odškodnenie zákonný nárok.


Tieto požiadavky predloží Slovenská lekárska komora aj na stretnutí s ministrom zdravotníctva, ktoré by sa malo uskutočniť v priebehu najbližších dní, ako svoju zásadnú požiadavku. Ak štát garantuje občanom odškodné pri komplikáciách spôsobených vakcínou proti COVID -19, je absolútne namieste postarať sa aj o ohrozených lekárov a ostatných zdravotníkov, od ktorých požadujeme priame nasadenie zdravia, dokonca životov, pri výkone ich povolania v súčasnom období pandémie.

Čo sa týka financií, je potrebné ich nájsť, tak ako ich dnes nachádzame na iné veci a platby. Dôležité je, aby sa to však spravilo čo najskôr.
Z nášho pohľadu v súčasnej situácii by to určite zlepšilo aj morálku nielen zdravotníckych pracovníkov, ale bol by to zároveň silný odkaz vlády a parlamentu, že im na našich zdravotníkoch, ale i zvládnutí pandémie, zálež,í a že si prácu zdravotníkov nielen vážia, ale aj chápu riziká, v akých pracujú. A to nielen v súčasnosti.


Myslíme si, že je to to minimum, čo môže na oplátku štát spraviť pre zdravotníkov. A vôbec nepochybujeme o širokom konsenze naprieč celým politickým spektrom.

Slovenská lekárska komora, 8.1.2020