Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME
  1. Nezaradene
  2. >
  3. Generická/molekulová preskripcia

Generická/molekulová preskripcia

 

ZV SLK sa v minulom období nezaoberal problematikou liekovej politiky.
Článok p. Filka (poradcu ministra zdravotníctva) v denníku SME však prinútil členov ZV reagovať a po prerokovaní zástupcov VAS (VLD a VLDD) na riadnom zasadnutí 5.8.2010 v Ružomberku MUDr. Makara vypracoval rozsiahle stanovisko k článku, ktoré bolo (po čiastočnej redukcii)  následne aj zverejnené v denníku SME: Pohľad lekára na článok Martina Filka v SME (.pdf)

V mesiaci október 2010 prebehla rada rokovaní venovaných problematike nového návrhu MZ SR o zmene preskripcie.
Stanoviská spracované ZV SLK (intenzívne sa zapojil najmä MUDr. Makara, ďalej MUDr. Šimovičová, MUDr. Berešová a MUDr. Takácsová) boli predložené a schválené na P SLK a následne oprezentované nielen za ZV SLK, ale za SLK ako celok:
a) Generická substitúcia - 18.10.2010
na  rokovaní sa zúčastnili členky ZV SLK MUDr. Vavreková (ŠAS) a MUDr. Šimovičová (VLDD),  za segment VLD : MUDr. Ostrovská a  MUDr. Vaverková.
b) 18. konferencia Slovenskej spoločnosti klinickej farmakológie 20.-21.10.2010
SLK na konferencii v súlade s uznesením prezídia SLK  zastupovala MUDr. Teremová s prezentáciou Zodpovednosť lekára v liekovej politike (.pdf).
c) pracovné stretnutie na MZ SR za priamej účasti ministra k témeGenerická preskripcia- 28.10.2010.
Za SLK sa stretnutia zúčastnila MUDr. Teremová, MUDr. Vaverková a MUDr.Balogh s prezentáciou: Generická preskripcia (.pdf)


Zúčastnili ste sa ankety na webe SLK a odpovedali ste aj Vy na otázku:

Ste za to, aby sa predpisovali účinné látky namiesto liekov?“

Viete, že zo 4621 zúčastnených respondentov sa proti takémuto spôsobu predpisovania liekov vyjadrilo 85 % respondentov…??

Za ZV SLK
MUDr.Teremová, predsedníčka ZV SLK