Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME
  1. Nezaradene
  2. >
  3. Rokovanie o VAKCINÁCII

Rokovanie o VAKCINÁCII

Dňa 31.1.2011 sa konalo na MZ SR stretnutie s pánom ministrom MUDr. Uhliarikom a SLK. Za SLK sa zúčastnil prezident SLK prof. MUDr. Dragula a MUDr. Šimovičová, predsedkyňa Sekcie pediatrickej SLK.

Jednalo sa o problémoch všeobecných lekárov pre deti a dorast, ktoré nastali po 1.12.2011 kedy vstúpil do platnosti zákon, na základe ktorého musia lekári kupovať vakcíny na povinné očkovanie detí z finančných prostriedkov jednotlivých ambulancií. Nakoľko finančné prostriedky od ZP za výkony v ambulanciách nestačia na nákup vakcín, lekári žiadali prostredníctvom SLK zmenu zákona.
Pán prezident prof. Dragula a MUDr. Šimovičová informovali o zlej finančnej situácii v detských ambulanciách. Z platieb od ZP lekári nie sú schopní kupovať aj veľmi drahé vakcíny pretože pravidelne platia prevádzku celej ambulancie, ktorá je vlastne normálna firma a neostáva im žiadna finančná čiastka ako rezerva.
Pán minister poukázal na možnosti nákupu ktoré sú v medziach zákona a odmietol akúkoľvek zmenu v tom zmysle ako lekári požadujú.
SLK navrhla zmenu v tom zmysle, aby vakcíny na povinné očkovanie obstarával štát a aby aj spôsob transportu do ambulancií (lekármi s termoboxami) bol zabezpečený tak, ako to bolo v minulosti - teda cez RÚVZ.
Pán minister s tým súhlasil a sľúbil, že zabezpečí túto zmenu čo najskôr - ešte počas jeho funkcie.
DOHODA medzi SLK a pánom ministrom sa teda týka zmeny spôsobu obstarávania vakcín na povinné očkovanie.

MUDr. Katarína Šimovičová