Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME
  1. Nezaradene
  2. >
  3. Rokovanie zástupcov ZV SLK s predsedom ÚDZS MUDr. Gajdošom

Rokovanie zástupcov ZV SLK s predsedom ÚDZS MUDr. Gajdošom

 

Dňa 27.10. 2011 sa uskutočnilo stretnutie zástupcov ZV SLK s predsedom ÚDZS MUDr. Jánom Gajdošom.

V nadväznosti na rokovania so zdravotnými poisťovňami boli na ÚDZS  predložené nasledujúce okruhy problémov poskytovateľov  zdravotnej starostlivosti:

1/ vykazovanie SVALZ výkonov na indikujúceho lekára, poskytovateľa zdravotnej starostlivosti
Požiadavka bola predložená pri rokovaniach na ZP. K zavedeniu uvedenej formy vykazovania výkonov SVALZ poskytovateľmi je však nevyhnutné upraviť dátové rozhranie dávok vykazovanej zdravotnej starostlivosti, kde je súčinnosť s ÚDZS nevyhnutná.
Predseda ÚDZS prisľúbil k riešeniu uvedeného problému zorganizovanie spoločného stretnutia zástupcov ZV SLK so zástupcami ZP na pôde ÚDZS do polovice novembra 2011.
2/ zástupca ZV SLK informoval predsedu ÚDZS o zavádzaní obmedzení indikácií  SVALZ vyšetrení, resp. limitácií početností výkonov pre jednotlivé odbornosti zdravotnými poisťovňami. Právny zástupca ZV SLK upozornil na skutočnosť, že je nevyhnutné, aby sa akékoľvek takéto obmedzenia uskutočňovali len v súčinnosti s ÚDZS a MZSR, nakoľko nariadenia zdravotných poisťovní limitujúce akýkoľvek spôsobom poskytovanie zdravotnej starostlivosti pri event. sporoch predstavujú pre poskytovateľa riziko pri posudzovaní poskytnutej starostlivosti lége artis.
3/ požiadali sme o súčinnosť pri riešení problematiky zmeny vykazovania a úhrady EKG vyšetrenia pre internistov a kardiológov vo VšZP. Upozornili sme tiež, že k zmenám VšZP pristúpila bez predchádzajúceho písomného vyrozumenia poskytovateľov ŠAS.
Predseda ZV SLK výzve VšZP na rokovanie zástupcov príslušných odborností za účasti právneho zástupcu ZV SLK.
Predseda ÚDZS odporučil  poskytovateľom zdravotnej starostlivosti dotknutých odborností, aby požiadali MZ SR o stanovisko ku konkrétnym kódom. Následne, po obdržaní stanoviska z MZ SR, sa uskutoční rokovanie s VšZP za účasti ÚDZS. 
4/ venovali sme sa aj problematike úhrady vyšetrenia CRP všetkými zdravotnými poisťovňami pre poskytovateľov  VLD, VLDD  ale aj ŠAS odborov  pri riešení akútnych ochorení.

Záverom   stretnutia predsedníčka ZV SLK poďakovala za prijatie a aktívny prístup predsedu ÚDZS k predloženým problémom . Poukázala na nerovnocenný vzťah zmluvných partnerov -poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zdravotných poisťovní. . Predseda ÚDZS vyslovil názo, že snahou ÚDZS je, aby  sa dostal vzťah medzi zmluvnými partnermi do vyváženej polohy.

Za ZV SLK : MUDr. Teremová Zuzana
                 Mgr. Seneši Zdenko