Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME
  1. Nezaradene
  2. >
  3. VšZP: FORMULÁR VšZP – gynekológia, ŠAS

VšZP: FORMULÁR VšZP – gynekológia, ŠAS

V týchto dňoch poskytovatelia ambulantnej ŠAS a gynekológie obdržali podpísané Dodatky k zmluvách s VšZP,  s platnosťou od 1.7.2014.
V sprievodnom liste VšZP vyzýva  poskytovateľov ŠAS a GYN k vyplneniu formulára dostupného na web stránke VšZP, pričom VšZP použila termín „čisté ordinačné hodiny„. Vzhľadom na to sme sa obrátili na právneho zástupcu SLK a zástupcov VšZP. Legislatíva pojem "čisté ordinačné hodiny" samozrejme nepozná. Problematika bola odrokovaná  s Ing. Borovkovou, riaditeľkou sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti vo VšZP.
 
Výsledky rokovania:
1/ Formulár na stránke VšZP je potrebné vyplniť podľa dotazov VšZP, s jasným vyznačením ambulantných hodín = času vyčleneného na ambulanciu  a času ostatného - vyčleneného na administratívu, návštevy a iné.
Lekári, ktorí pracujú (ambulujú v dostatočnom rozsahu) sa nemajú čoho báť. Sú však aj takí, ktorí ambulujú 2-3 dni v týždni po 3-4 hod., čo iste nie je celý pracovný úväzok (nedosiahne 30 ordinačných hodín týždenne).
2/ K vyplnenému formuláru nie je nevyhnutné zasielať ordinačné hodiny schválené VÚC, avšak údaje vo formulári sa musia zhodovať s oficiálnymi, schválenými ordinačnými hodinami. 
3/ Formulár je potrebné vyplniť do 21.7.2014, najneskôr však do 15.8.2014.

Objasnenie:
Snahou poisťovne  iste nie je tlačiť do 40 hod. ordinačného času (ako sa podaktorí poskytovatelia obávajú). Za celý pracovný úväzok sa považuje týždenný čas vyčlenený na ambulanciu v rozsahu 30 (a viac)  hodín. Informácia pre VšZP nemajú v žiadnom prípade likvidačný úmysel pre poskytovateľov ŠAS, ale  ide o jasné a presné vyčíslenie úväzkov lekárov, aby sa konečne prestalo hovoriť o 200% naplnení siete a vyčíslili sa úväzky, napr. aj u nemocničných lekárov, ktorí popri svojej praxi v lôžkových zariadeniach vykonávajú prax aj na neštátnych ambulanciách (mnohí aj na viacerých neštátnych ambulanciách). 

SLK intenzívne pracuje na sieti poskytovateľov ŠAS so snahou zabrániť otváraniu ambulancií  tam, kde je naplnená sieť pre danú odbornosť a tiež zabrániť ľubovoľnému dosadzovaniu lekárov na novovzniknuté ambulancie. K uvedenej problematike SLK urobila aj tlačovú besedu s novinármi a problematiku naďalej rozpracúvava. Informácie sú umiestnené na webstránke SLK.

za ZV SLK
MUDr. Teremová Zuzana