Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME
  1. Nezaradene
  2. >
  3. VšZP: Podmienky uznávania preventívnych prehliadok

VšZP: Podmienky uznávania preventívnych prehliadok

Vzhľadom na početné revízie VšZP preventívnych prehliadok u poskytovateľov VAS v predchádzajúcom období, pristúpili členovia ZV SLK už v decembri 2013 k rokovaniu o podmienkach uznávania preventívnych prehliadok. Rokovania boli zdĺhavé a rokovacie tímy sa stretli k tejto problematike opakovane.

VšZP pri revízii trvá na podmienke komplexnosti vykonanej preventívnej prehliadky.
Na poslednom rokovaní 15.5.2014 prišlo k dohode, ktorej výsledkom mala byť eliminácia tých prípadov nekomplexnosti vykonaných preventívnych prehliadok, ktorých príčinou je nedisciplinovaný pacient. Zástupcovia VšZP nás vtedy informovali, že konečné stanovisko VšZP k uvedenej problematike bude prijaté až po podpise dohody o úprave cenových podmienok od 1.7.2014. Začiatkom júla 2014 sme obdržali stanovisko VšZP, ktoré však v plnom rozsahu problematiku nekomplexnosti PP (z dôvodu nedisciplinovanosti pacienta) nerieši.
 
Pôvodný text v dohode z 15.5.2014 mal nesledujúce znenie:
V prípadoch, keď nie je možné PP vykonať počas jednej návštevy ambulancie a poistenec sa na zostávajúce vyšetrenia nedostaví, RL akceptuje výkon PP, ak pod záznamom o vykonanej PP je zápis o poučení poistenca o nutnosti vykonania zostávajúcich vyšetrení podpísaný poistencom/zákonným zástupcom poistenca.„ Tento text je v materiáli VšZP, ktorý sme obdržali v júli 2014 nahradený textom: „V prípade, keď nie je možné vykonať PP počas jedenej návštevy ambulancie a pacient sa na zostávajúce  vyšetrenia nedostaví, PP bude posudzovaná individuálne.“

V záujme zníženia rizika neakceptácie vykonanej preventívnej prehliadky z dôvodu jej nekomplexnoti si prosím podrobne preštudujte stanovisko VšZP: Podmienky uznávania preventívnych prehliadok.

Príloha:
Podmienky uznávania preventívnych prehliadok

Za ZV SLK
MUDr. Teremová Zuzana