Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME
  1. Nezaradene
  2. >
  3. VšZP: Rokovania so VšZP o sieti ŠAS dočasne ukončené (31.03.2014)

VšZP: Rokovania so VšZP o sieti ŠAS dočasne ukončené (31.03.2014)

25.3.2014 sa uskutočnilo na generálnom riaditeľstve VšZP záverečné rokovanie o sieti ŠAS a výpočtoch zmluvných objemov ŠAS. V najbližších dňoch budú na regionálnych pobočkách VšZP podpisované Dodatky k zmluvám pre poskytovateľov ŠAS.

V mesiaci február a marec 2014 prebiehali na generálnom riaditeľstve VšZP rokovania k problematike vytvorenia kritérií na zazmluvnenie ŠAS a problematike výpočtu zmluvných objemov pre poskytovateľov ŠAS pre 40 špecializačných odborov.

Za segment ŠAS sa podarilo dosiahnuť:
1/ - t.č. nebude uvedený do praxe výpočet zmluvného objemu pre poskytovateľov ŠAS a teda NEBUDE žiadnemu z poskytovateľov znížený zmluvný objem. Dodatky (príloha o cene a zmluvnom objeme) bude LEN na obdobie do 30.6.2014. Zmluva pre ŠAS je platná  do 31.12.2014. Prezidenti RLK podpíšu všetky dodatky za mandantov ŠAS. Ak by predsa len prišlo k zmenám v zmluvných objemoch (smerom nadol) je treba informovať predsedu ZV SLK a priamo cestou reklamácie cez GR VšZP bude zjednaná náprava.

2/ - záujmom VšZP bolo zapracovať do Dodatkov k zmluvám nové „Záverečné ustanovenie“, ktoré nepriaznivým spôsobom môže ovplyvniť event. predaj praxe ŠAS, ale aj prevádzku zdravotníckeho zariadenia ŠAS. V uvedených záverečných ustanoveniach neprišlo k dohode a preto NEBUDÚ súčasťou Dodatkov k zmluvám. O ich znení budeme ďalej rokovať.

3/ - súčasne s Dodatkami k zmluvám budú poskytovateľom ŠAS zasielané aj nové Všeobecné zmluvné podmienky. Táto časť zmluvy bola opakovane SLK pripomienkovaná, ZV SLK sa nestotožnil s nastavením sankčných opatrení (ktoré sú nevyvážené, v neprospech poskytovateľa zdravotnej starostlivosti). Nakoniec bola SLK nútená túto časť zmluvy akceptovať, nakoľko ostatné zainteresované subjekty dospeli s VšZP k dohode a striktné trvanie na nedohode by priamo ohrozilo mandantov SLK.

4/ - do 28.3.2014 bol prísľub VšZP doručenia výsledku individuálneho rokovania za poskytovateľov = mandantov ŠAS, ktorí požiadali ZV SLK o rokovanie za navýšenie zmluvného objemu od 1.4.2014.

Z VšZP doteraz nebolo doručené stanovisko k predloženým požiadavkam. Ing. Borovková poskytla informáciu, že k úpravám zmluvných objemov príde až o mesiac neskôr, teda od 1.5.2014. Po doručení stanoviska z VšZP budeme dotknutých mandantov informovať

ZÁPIS ZO STRETNUTIA

VŠEOBECNÉ ZMLUVNÉ PODMIENKY - platné od 01.04.2014

VZOR_DODATOK ŠAS - platný od 01.04.2014 do 30.06.2014

za ZV SLK
MUDr.Teremová Zuzana