Slovenská lekárska komora

Sme členmi

AEMH CPME
  1. Nezaradene
  2. >
  3. VšZP: Rokovanie za segment VLD 28.1.2014 (31.01.2014)

VšZP: Rokovanie za segment VLD 28.1.2014 (31.01.2014)

VšZP: rokovanie Zdravotného výboru Slovenskej lekárskej komory (ZV SLK) s VšZP k otázke vykazovania preventívnych prehliadok - kódu 160 od 1.1. 2014 a spresnenie metodiky na vykonávania jednotlivých povinných súčastí preventívnych prehliadok a ich vzájomnej viazanosti.
 
Dňa 28.1.2014 sa uskutočnilo na generálnom riaditeľstve VšZP rokovanie o otázke vykazovania kódu preventívnych prehliadok č. 160 s účinnosťou od 1.1.2014 a rozdiskutovanie metodiky vykonávania jednotlivých povinných súčastí preventívnych prehliadok pre dospelých a ich jednotlivých väzieb, aby boli následnou revíznou činnosťou zo strany poisťovne akceptovateľné.

Rokovania sa zúčastnili za ZV SLK jeho predsedníčka MUDr. Zuzana Teremová a za segment VLD MUDr. Peter Bakič. Rokovania sa s rokovacím tímom ZV SLK zúčastnil aj prezident SLK MUDr. Marián Kollár.
Za VšZP bola so svojím rokovacím tímom prítomná MUDr. Beata Havelková, MPH., vedúca OZaR.

Na základe jednaní ZV SLK, Zdravity o.z. a VšZP, ktoré prebiehali v novembri a decembri minulého roku, bolo dohodnuté navýšenie hodnoty za výkon preventívnej prehliadky u dospelých, a to kódu 160, na sumu 15.015 Eur s platnosťou od 1. 1. 2014 pre všetkých zmluvných všeobecných lekárov pre dospelých.
To zodpovedá zvýšeniu ceny za preventívny bod na 0.0385 Eur, ale aj bodovému navýšeniu za preventívnu prehliadku z 350 na 390 bodov, teda o 40 bodov.

Predmetom rokovania bol postup, ako však vyriešiť istý nesúlad, ktorý toho času existuje, nakoľko platný cenník zdravotných výkonov stanovuje bodové ohodnotenie preventívnej prehliadky u dospelých na 350 bodov a aktuálna hodnota bodu za preventívnu prehliadku je 0,0358 Eura.
VšZP nám opakovane potvrdila zvýšenie ceny za preventívnu prehliadku na 15,015 Eura s platnosťou od 1.1.2014 pre všetkých všeobecných lekárov pre dospelých.

Výsledok rokovania:
Do vyriešenia tohto nesúladu je postup nasledovný: 
Keďže položka počet bodov v platnom dátovom rozhraní nie je povinnou položkou, tak informačný systém VšZP je nastavený s účinnosťou od 1.1.2014 tak, že automaticky priradí počet bodov podľa číselníka za výkon 160, čiže na 390, a to nezávisle od toho, či poskytovateľ uvedie v dávke iný počet alebo bez počtu bodov pri danom výkone. Z tohto dôvodu nemusí poskytovateľ zabezpečovať zmenu svojho informačného systému.
Behom krátkeho časového obdobia doriešime spoločne tento nesúlad tak, aby bola možnosť túto cenu za preventívnu pehliadku aj zmluvne zaznamenať.

Druhý okruh rokovaní za segment VLD sa týkal spresnenia metodiky na vykonávanie jednotlivých povinných súčastí preventívnych prehliadok pre dospelých, hradených z verejného zdravotného poistenia a ich vzájomnej viazanosti, s aspektom na následnú revíznu činnosť poisťovne.
Otvorili sme najmä otázku časového intervalu a podmienok, za akých by bola ZP ochotná akceptovať platnosť laboratórnych výsledkov, potrebných na vykonanie samotnej preventívnej prehliadky. Ďalej sme otvorili aj otázku, od ktorých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti bude ZP ochotná akceptovať laboratórne výsledky potrebné na vykonanie preventívnej prehliadky.

Rozdiskutovali sme následne problematiku testov na okultné krvácanie v stolici (TOKS), najmä čo sa týka ich zbytočne duplicitnej realizácie a vykazovania, ak tieto testy už boli vykonané na inom odbornom pracovisku resp. ich výkon  nie je vôbec potrebný.
Taktiež sme rozobrali otázku časovej následnosti jednotlivých výkonov, ktoré sú povinnou súčasťou lekárskej preventívnej prehliadky pre dospelých.

Výsledok rokovania:
Keďže si riešenie týchto aj mnohých ďaľsích otázok, ktoré sú veľmi potrebné ale aj medicínsky zložité, vyžaduje väčší časový interval než ktorý máme na rokovaní k dispozícii, dohodli sme sa zo zástupcami VšZP na vytvorení pracovnej skupiny aby sme tieto potrebné okruhy otázok mohli odborne pripraviť a vzájomne odsúhlasiť v najbližšom možnom čase.

O ďalšom postupe v oboch uvedených témach Vás budeme včas informovať.

Za VLD segment ZV SLK
MUDr. Peter Bakič